Drift og vedlikehold

Hvor mye koster en Quooker i bruk? Skal den vedlikeholdes? Hva skal man være oppmerksom på for å ha glede av den i mange år? Dette får du svar på her. 

Generelt

En Quooker krever ikke noe særlig vedlikehold, og det meste kan fikses enkle husmortips som du sikkert kjenner allerede. 

Nedenfor kan du lese mer om hvordan du tar vare på din Quooker på best mulig måte. Det gjelder både rengjøring, vedlikehold og avkalkning, slik at du unngår en dryppende kran med riper pga. feil rengjøring og manglende vedlikehold.

Lavt strømforbruk

En Quooker gir deg kokende vann direkte, uten å koste all verden i strøm. Det koster 10 watt i standby energiforbruk å ha konstant tilgang til 100 ˚C kokende vann. Det er omtrent det samme som en WiFi-router bruker. CUBE-kjøleenhet bruker bare 5 watt i standby.

Les mer om hvorfor en Quooker er energibesparende eller les om hvordan en Quooker også reduserer vannforbruket.

Rengjøring av kranen - Vedlikehold av de ulike overflatene

Det er enkelt å gjøre Quooker-kranen ren. Den vaskes med en fuktig, bløt klut, og tørkes med et tørt håndkle. Kranen inneholder elektronikk, og man skal derfor unngå å bruke rengjøringsmidler som kan ødelegge kranen. Slike skader dekkes ikke av garantien.

Krom, børstet krom, gull og Black: Bruk en fuktig, bløt klut, og tørk over med et håndkle.

Rustfritt stål: Dette er den mest robuste kranoverflate. Her kan man bruke en svamp til å gjøre kranen ren. 

Messing og aldret messing:

Kraner i messing og aldret messing har helt spesielle overflater som patinerer over tid. Fargen vil endre seg ved berøring samt ved kontakt med bl.a. matoljer, samt sure og basiske væsker. Det kan forekomme forskjeller i fargenyanser på de enkelte delene av kranen.

Kraner i ubehandlet messing poleres med en liten mengde Brasso pussemiddel på en klut. Vær forsiktig så du ikke får Brasso pussemiddel inn i kranen, for eksempel ved trykk-vri-grepet og pingrepet, dette kan skade kranens elektronikk og denne typen skader dekkes ikke av garantien.

Kraner i aldret messing kan vedlikeholdes med et Quooker-kit for aldret messing.

Det er ikke garanti på forhold som gjelder fargeendringer.

Det er enkelt å gjøre Quooker-kranen ren. Den vaskes med en fuktig, bløt klut, og tørkes med et tørt håndkle. Kranen inneholder elektronikk, og man skal derfor unngå å bruke rengjøringsmidler som kan ødelegge kranen. Slike skader dekkes ikke av garantien

Krom, børstet krom, gull og Black: Bruk en fuktig, bløt klut, og tørk over med et håndkle.

Rustfritt stål: Dette er den mest robuste kranoverflate. Her kan man bruke en svamp til å gjøre kranen ren. 

Blank messing: Messingkranene er håndpolert, og det kan derfor være nyanseforskjeller enkelte steder i overflaten. Messing patinerer med tiden og kranen vil derfor endre farge. Hvis kranen poleres jevnlig vil den holde seg blank lenger. Høy varme, matoljer, sure og basiske væsker etc. kan lysne og endre overflaten. Krantuten er spesielt utsatt for dette. Det er mulig å utbedre fargeendringen. Kontakt Quooker for mer informasjon.

Aldret messing: Kranen i aldret messing blir patinert for hånd, og den kan derfor ha farge – og nyanseforskjeller. Overflaten patinerer med tiden og den vil derfor endre farge. Høy varme, matoljer, sure og basiske væsker etc. kan lysne og endre overflaten. Krantuten er spesielt utsatt for dette. Det er mulig å utbedre fargeendringen. Dette er ikke omfattet av garantien. Kontakt Quooker for mer informasjon. 

Vedlikehold av perlator (filteret i kranens tut)

Bor du i et område med mye kalk i vannet bør filteret i kranens tut avkalkes regelmessig. Skru av tuten, og legg filteret i bløt i husholdningseddik. Se video.

Vedlikehold av beholderen

Avhengig av vannets hardhet i ditt område kan gjennomstrømningen av vannet bli redusert med tiden. Du kan benytte deg av vårt SWOP-konsept, hvis beholderen din trenger service, eller du kan se om du kan gjøre det selv.

Vil du vite mere om teknikken i en Quooker?

Avkalking av Quooker

Perlatoren (krantuten) må avkalkes jevnlig. Det kan man selv gjøre. Vri metallhylsteret i enden på tuten løs med hånden og legg silen i bløt i husholdseddik i et par timer. Perlatoren i en Quooker kalker hurtigere til sammenliknet med andre kjøkkenkraner, fordi kokende vann utskiller mer kalk enn kaldt vann.

Kalk i beholderen er en av de vanligste årsakene til at en Quooker trenger service. Avhengig av vannets hardhet i ditt område og hvor mye vann du bruker, vil gjennomstrømningen av vannet bli redusert med tiden, og kranen mister sin funksjonsevne. Det vil i så fall være på tide med en servicekontroll av beholderen. Du kan benytte deg av vårt SWOP-konsept.

Det aktive kullfilteret, det såkalte HiTAC-filteret, som renser vannet skal også skiftes ca. hvert 5-6 år avhengig av forbruk.