Smarte kjøkkenløsninger: Organiser skuffene optimalt

I løpet av de siste årene har kjøkken med skuffer blitt vesentlig mer populære enn kjøkken med tradisjonelle skap. Mormors gamle kjøkken, hvor man verken kunne se eller nå det som lå lengst bak, tilhører fortiden. Men hvordan innreder du kjøkkenskuffene slik at du får en god løsning? Få svaret nedenfor.

"Hva gjør du den dagen du kjøper cornflakes med 20 prosent ekstra i pakka? Hvor skal den stå?"

Vi elsker skuffer. De gir et strømlinjeformet utseende og gjør det veldig lett å få plass til alt uten at vi mister oversikten. Vi er faktisk så glad i skuffer at vi i dag helst ikke vil ha annet. Det forteller kjøkkeneksperten hos Kvik, Jens Olesen.

― Folk får oversikt i en skuff, og hvis vi ikke sier dem imot, vil de ha skuffer på hele kjøkkenet, sier han.

Det er imidlertid ikke Jens Olesens anbefaling å ha skuffer i alle skap, for da har du ikke plass til kjøkkenmaskiner, vaser og andre ting som fyller litt mer på høyden.

― Hva gjør du den dagen du kjøper cornflakes med 20 prosent ekstra i pakka? Hvor skal den stå? Den må jo stå på bordet, sier Jens Olesen.

I stedet foreslår han skapfronter som rent utseendemessig ligner på skuffer, men som gir plass til høye objekter på innsiden. På den måten kan du beholde det strømlinjeformede utseendet uten å begrense oppbevaringsmulighetene.

Det kan være vanskelig å innrede et nytt kjøkken. Få arkitektens fem beste innredningstips til kjøkkenet.

Plasser skuffene rett.

Generelt kan du ta utgangspunkt i hva du bruker hvor på kjøkkenet når du skal plassere skuffene. Her er det lurt å starte med hvor du har skuffene i dag.

― Hva har vi i dag? Det som virker, beholder vi, og det som ikke virker må vi finne ut av hvordan vi skal få til å virke, sier Jens Olesen.

Utnytt de forskjellige arbeidssonene på kjøkkenet til å bestemme plasseringen på skuffene. Bestikkskuffen og servise generelt kan med fordel plasseres i nærheten av vasken og oppvaskmaskinen slik at avstanden er så kort som mulig.

Det er også bra å f.eks. ha grytesleiver og palettkniver i en skuff i nærheten av kokeplata. Hvis du har ei kokeplate og ikke en komfyr, har du plass til skuffer under kokeplata. Her kan du også oppbevare gryter, potter og panner.

Organiser skuffene

I skuffer hvor du må ha plass til mange ting, som bestikk, skarpe kniver, grytesleiver og den slags, er det en stor hjelp i å inndele skuffene i mindre rom.

Selv om beholdere til spagetti, havregryn, mel og sukker kan gjøre at du unngår smuler og smuss i bunnen av skuffene, er mange oppbevaringsbøtter ikke nødvendigvis bra. Du utnytter nemlig plassen best ved å bare stille varene ned i skuffen som de er.

― Beholdere av plast eller glass ender som regel bare med å ta mer plass enn hvis du bare hadde satt tingene ned som de er, forklarer Jens Olesen.

Et par skillerom kan være en fin hjelp til å unngå at ting velter. Husk også en gummimatte i bunnen av skuffen slik at du slipper at innholdet glir rundt.

Større er ikke altid bedre

― Folk får oversikt i en skuff, og hvis vi ikke sier dem imot, vil de ha skuffer på hele kjøkkenet.

Skuffer fås også med ekstra dybde og helt opptil 120 cm bredde. De store skuffene er populære blant kundene, men de er ikke alltid en god løsning på kjøkkenet. Ekstra brede skuffer kan nemlig gi noen spesielle utfordringer i hjemmet.

Man skal tenke seg litt om, for hvis det er et lite kjøkken og man er to, så må man hele tiden flytte seg når skuffene skal trekkes ut, sier Jens Olesen.

Smarte skuffeløsninger

Hvis du vil gjøre skuffene ekstra smarte, kan du i dag få en skuff hos f.eks. HTH med innebygd strømforsyning til diverse ladere. På den måten kan mobilen og nettbrettet ligge ute av syne og lade.

Du kan også få lys i skuffene som tenner når du åpner den, slik at du alltid kan få et overblikk over innholdet i skuffen.

― Det koster ikke så mye per skuff, men det gir en stor effekt, sier kjøkkeneksperten hos Kvik, Jens Olesen.

Du kan lese mer om, hvordan du innreder et funksjonelt kjøkken i vår store guide om kjøkkenløsninger.