Slik barnesikrer du kjøkkenet ditt

Brennhete kokeplater, skarpe kniver og ustabile vannkokere. Kjøkkenet kan være en farlig lekeplass for små barn. Med mange varme og skarpe gjenstander er kjøkkenet et av de farligste rommene i hjemmet, og det er svært viktig at det er skikkelig barnesikret.  Her forteller vi deg om noen av de største farene på kjøkkenet, og gir deg tips om hvordan du best sikrer kjøkkenet ditt mot små, nysgjerrige barnefingre.

Platetoppen

De fleste nye platetoppene har barnesikring i displayet, som gir en trygghet. Denne funksjonen deaktiverer bryterne på platetoppen, slik at barnet ikke kan slå den på. Velger du en induksjonstopp kan du minske risikoen betraktelig for at barnet kan brenne seg, hvis det kommer i berøring med platen. På induksjonstoppen blir ikke selve platen veldig varm, kun gryten og innholdet. Siden induksjonsplaten ikke blir så varm under koking som andre platetopper, mister den også hurtig varmen når den slås av. Det anbefales likevel at barn holdes unna kokeplater og varme gryter, og at man er påpasselig med at håndtaket på grytene er vendt inn over kjøkkenbenken, slik at barnet ikke får tak i disse.

Blenderen og andre kjøkkenmaskiner

Du har sikkert en del kjøkkenmaskiner, og noen av dem har skarpe blader og overraskende mange hestekrefter. Selv om blenderen står innerst på kjøkkenbenken, er det ikke umulig at barnet ditt kan få fingrene ned i blenderen eller får tak i ledningen.  Husk derfor alltid å trekke ut stikkontakten når kjøkkenmaskinen ikke er i bruk. La heller aldri ledningene henge ut over bordkanten.

Stekeovn

Med små barn i hus, er det viktig å velge en stekeovn med barnesikring, så barnet ikke får åpnet døren. Det anbefales også at man velger en stekeovn med temperaturregulert glass. Mange ovner er plassert lavt i kjøkkeninnredningen, og ved å velge en ovn hvor glasset ikke blir varmt og barnet ikke kan åpne døren, er man sikret mot brannskader.

Knivene

Sett en skuffesperre på de skuffene der du har kniver, sakser og andre skarpe gjenstander, slik at barnet ikke får åpnet dem eller risikerer å få innholdet over seg. Bakeboller i plast og andre ufarlige redskaper kan plasseres i de laveste skuffene, mens andre redskaper som er farlige for barn plasseres høyt og utilgjengelig for familiens minste. 

Barnets egen skuff og kjøkkenredskaper

La barnet ha en egen skuff på kjøkkenet i en periode hvor det har morsomme leker som ikke kan gå i stykker. Et lite lekekjøkken hvor det kan kokkelere helt trygt fra kjøkkenets mange farer, gir også mange timers lek og moro for familiens små kokker.

Det finnes også et stor utvalg av kjøkkenkniver som passer til nettopp ditt barns alder og nivå. Med litt trening og veiledning fra en voksen, kan barnet ditt fint lære seg å bruke kniver når dere lager mat sammen. Men barnesikre kniver er også kniver, og derfor skal det alltid være en voksen tilstede når de er i bruk.

Du kan lese mer om, hvordan du skaper et godt allrom i vår store guide om kjøkkenløsninger.

Rengjøringsmidlene

Barn har en tendens til å smake på spennende ting og sett med små barns øyne ligner de farverike oppvasktabletter og vaskemidler godteri. Derfor er det viktig at du plasserer vaskemidler, kjemikalier samt plastposer utilgjengelig for barnet. 

Vannkokeren

Ifølge Folkehelseinstituttet blir om lag sju hundre nordmenn brannskadet hvert år. En tredjedel av disse er barn under fem år. Dessverre er det et kjent scenario at barn trekker i ledningen til vannkokeren og får det kokende vannet over seg.  Den typen ulykke eliminerer du hvis du erstatter vannkokeren med en kokende vannkran.

Den kokende vannkranen fra Quooker er fastmontert i bordplaten på kjøkkenet, og dermed risikerer ikke barnet ditt å velte den og få det varme vannet over seg.  Quooker-kranen er i tillegg barnesikret med et trykk og drei grep, slik at små fingre ikke kan åpne for det kokende vannet. Samtidig er kranen isolert på en slik måte at den ikke føles varm utenpå.

En Quooker er laget slik at vannstrålen ikke er så kraftig. Det kokende vannet kommer ut i en lett spray, blandet med luft slik at man rekker å trekke hånden til seg før man faktisk brenner seg.

Selv om Quooker-kranen er barnesikret, anbefaler vi at små barn holdes unna kraner som kan levere kokende vann. Når barnet er fylt 12 år, kan de lære seg å bruke kranen, men husk å være i nærheten de første gangene når barna stifter bekjentskap med kokende vann. 

Her får du flere tips og råd om bruk av farger på kjøkkenet.