Om norsk kjøkkenhistorie: hjelpemidlene som virkelig betydde noe

Gjennom hele historien er det mange elektriske hjelpemidler som har bidratt til å lette arbeidsbelastningen på kjøkkenet


Tenk deg en hverdag uten kjøleskap, stekeovn eller kaffemaskin. I dag tar vi kjøkkenets elektriske hjelpemidler for gitt, men de har faktisk ikke alltid vært der. Selv om du kanskje ikke husker livet uten, er det ikke så lenge siden noen av disse hjelpemidlene så dagens lys. Det er rart hvor fort man glemmer...

Kjøleskapet

Et kaldt glass melk. Fersk fisk og friske grønnsaker. I dag kan vi oppbevare maten vår kjølig så lett som bare det, men selv om kjøleskapet ikke er noen nymotens oppfinnelse, har det ikke alltid vært tilstede i våre hjem. Faktisk var det først rundt 1950 at kjøleskapet kom til Norge, og først på 1960-tallet at det virkelig ble en del av det norske kjøkkenet. KPS A/S (Karl Pettersens Sønner) var Norges største produsent av hvitevarer på 50- og 60-tallet.

Den elektriske komfyren

Komfyren er i utgangspunktet en enda eldre oppfinnelse. På 1800-tallet var vedkomfyren et vanlig syn, men vi skal helt fram til 1950- og 1960-tallet, før den elektriske komfyren, som i dag står i de fleste norske kjøkken, ble allemannseie.I løpet av 80- og 90-tallet fikk komfyrene flere funksjoner med muligheter for kombinasjonsovner, grill og innbygget mikrobølgeovn.

Den kokende vannkranen

Varm kaffe på to sekunder. 1-2-3 nudler på ett minutt. Konstant tilgang til kokende vann uten bruk av vannkoker eller oppvarming i kjele var ideen til en nederlandsk ingeniør i 1970. Han var misfornøyd over at hans instantsuppe ikke var ferdig på ett minutt. I 1985 startet ingeniørens sønn firmaet Quooker, slik at folk alltid kunne få kokende vann rett ut av springen. I dag har Quooker mer enn 1300 forhandlere i Skandinavia.

Oppvaskemaskinen

Sett skitne glass og tallerkener inn i et skap på kjøkkenet, vent et par timer, og plutselig er alt skinnende rent! Oppvaskmaskinen fikk sitt inntog i norske hjem på 90- og 00-tallet. I 1976 hadde 6,5 prosent av alle norske husholdninger en oppvaskmaskin, i 1988 var tallet 32 prosent og i 2012 hadde 80 prosent av norske husholdninger en oppvaskmaskin.

Den kokende vannkran var også en nyvinning på kjøkkenet. Her får du et historisk og fascinerende innblikk i oppfinnelsen av Quooker-kranen.

Mikrobølgeovnen

Når vi ser tilbake på den teknologiske utviklingen av kjøkkenutstyret, ble 1990-tallet mikrobølgeovnens tiår.

Men innføringen av mikrobølgeovnen var ikke problemfri. Mange fryktet at mikrobølgeovnen kunne forårsake strålingsskader, og skepsisen vokste i takt med at mange nordmenn - spesielt i 1990-årene - kjøpte en mikrobølgeovn. I dag er det en bred enighet om at mikrobølgeovnen ikke er farlig så lenge den fungerer som den skal.