Stylistens tips: Slik skaper du harmoni i allrommet

Det kan være vanskelig å få en åpen kjøkkenløsning til å fremstår harmonisk. Det skal være plass til mange ulike funksjoner, og de ulike sonene skal henge sammen. Det kan noen ganger være en utfordring. Derfor gir vi deg interiørarkitektens beste tips til gode løsninger for allrommet.

I villaer blir vegger revet ned for å skape det store, sammenhengende rom, og i nye leiligheter er kjøkken, spiseplass og stue ofte samlet i ett rom. Åpne kjøkkenløsninger er populært, men det er også en utfordring å innrede fordi den skal romme så mange forskjellige funksjoner.

Vi skal kunne lage mat, vaske opp, arbeide, gjøre lekser, slappe av, lese en bok, høre musikk og kanskje se på TV. Alt sammen foregår i allrommet. Hver sone skal fungere optimalt og samtidig henge sammen med resten av rommet.

Det er mye å forholde seg til, og derfor gir vi deg interiørarkitekt Mille Flys beste råd. Hun utgjør den ene halvdelen av firmaet STUDIE FLYHELSTED, som hjelper både private og bedrifter med innredningsoppgaver.

― Det viktigste er at hjemmet blir personlig. Man skal kunne se hvem som bor der. Det skal ikke ligne noe fra en katalog, forklarer Mille Fly.

Kanskje drømmer du også om en kjøkkenøy. Her er alt du trenger å vite om den populære løsningen.

Lag overganger mellom sonene

For å skape en sammenheng i et stort rom med mange funksjoner, er det viktig å tenke i flytende overganger. De skaper du ved å trekke noe fra én sone over i en annen.

Enden av kjøkkenøya kan f.eks. innredes som en bokreol, slik at det er bøkene og ikke oppvaskmaskinen du ser fra stua. Du kan også stille et lite vitrineskap ved spisebordet, fylle det med servise og på den måten trekke noe av kjøkkenet inn i spisesonen.

På samme måte kan du trekke elementer fra stua inn på kjøkkenet for å skape harmoni.

― Det kan være virkelig flott hvis man kommer inn på et kjøkken hvor det henger et bilde istedenfor et overskap, sier interiørarkitekten.

Lag et tema som du samtidig bryter

Det kan være fristende å skape en sammenheng ved å bruke de samme materialene og fargene i hele allrommet, men det må du være litt forsiktig med i følge Mille Fly.

― Hvis det ikke finnes noen brytning, kan det bli opplevelsesløst. Det er det kjedeligste i verden. Og du trenger ikke å bo i et fargekart for å skape en opplevelse – bare det er en variasjon over temaet, sier Mille Fly.

Du kan skape et mykt uttrykk ved å velge farger som går ton-i-ton, men hvis du velger å tenke i kontraster, kan du skape mer energi i rommet.

Her får du flere tips og råd om bruk av farger på kjøkkenet.

God akustikk er undervurdert

For Mille Fly er akustikken det mest undervurderte og viktigste i et allrom. Dårlig akustikk betyr nemlig at det ikke er plass til så mange aktiviteter i samme rom. Dermed kan dårlig akustikk undergrave grunnlaget for en åpen kjøkkenløsning.

― Det er ikke hyggelig for noen hvis det runger. God akustikk betyr at du kan føre en samtale over bordet, mens det samtidig er andre som kan sitte og se på TV. Og kjøkkenvifta kan gå uten at du blir fullstendig ør i hodet, sier Mille Fly.

Akustikken kan reguleres ved å sette opp plater i tak og på vegger. Sistnevnte kan fås med trykk slik at det bidrar til stemning i rommet. Videre kan du tenke på tekstiler, for eksempel polstrede stoler, en lampeskjerm i filt eller kanskje et gulvteppe i stua. Bøker hjelper også, så det er en god idé å unngå for mange glatte og harde overflater.

― Akustikkregulering er sjeldent integrert. Når alle overflater er harde, må man tenke på at man må ha noe mykt i allrommet, understreker interiørarkitekt Mille Fly.

Du kan lese mer om, hvordan du skaper et godt allrom i vår store guide om kjøkkenløsninger.

Demp lyset

Lyset er også viktig å tenke på, sier Mille Fly. Og det er det fordi det kan brukes til å fokusere på de enkelte sonene i rommet og forandre stemningen markant. Mille Fly anbefaler derfor at lyskildene fordeles på flere kontakter og at du kobler på dempere.

― Du må kunne skru opp og ned, avhengig av hvor du er. Så når du er på kjøkkenet og jobber, har du mest lys der, mens når du sitter og ser på TV, kan du godt dempe lyset på kjøkkenet, sier hun.

Hvis det bare er av eller på, fungerer ikke rommet optimalt.

― Det viktige er at hjemmet blir personlig. Man skal kunne se hvem som bor der. Det skal ikke ligne noe fra en møbelkatalog.