Her er alt du trenger å vite om den kokende vannkran

Vurderer du å kjøpe en kokende vannkran? Så les med her. Vi forklarer deg alt du trenger å vite om alt fra vannets friskhet til sikkerhet og energiforbruk, slik at valget blir mye enklere.

Avsnitt 1

Velkommen

Flere og flere investerer i en kran med kokende vann til kjøkkenet. Men, hva kan du egentlig bruke den til? Skal man være redd for sikkerheten (svaret er nei), og hvor mye energi bruker den?

I følgende avsnitt skal vi veilede deg i alle aspekter av kranen med kokende vann. Her får du svaret på alle spørsmålene du måtte ha, uansett om du skal montere et nytt kjøkken eller bare overveier å fornye det du allerede har.

Avsnitt 2

Slik fungerer kranen med kokende vann

Den kokende vannkranen består av to elementer: En kran hvor det kokende vannet kommer ut, og en beholder hvor vannet varmes opp og oppbevares. Vannbeholderen er vanligvis plassert i skapet under kjøkkenbenken, og før bruk må den kobles til husets vann- og strømforsyning. Kaldt vann ledes inn i vannbeholderen hvor det varmes opp under trykk til 108 °C. Når du ønsker kokende vann, strømmer vannet gjennom et aktivt kullfilter som renser det for alle urenheter som klor, bakterier, plantevernmidler og annen forurensning som kan påvirke smaken på vannet. 

På vei til kranen blir vannet litt avkjølt slik at det er på 100 °C når du tapper det. Det kokende vannet er nå klart til bruk.

Vannkranen fås i forskjellige farger og design slik at den passer til kjøkkenstilen din. Beholderen fås også i forskjellige størrelser slik at den passer ditt behov.

Les også historien om den originale kokende vannkran og hvordan den ble til.

Avsnitt 3

Det kan du bruke kranen med kokende vann til

Matlaging

Den kokende vannkranen er perfekt til matlaging. Det gjelder uansett om du bare skal koke egg eller lage større kulinariske retter. Mange retter og oppskrifter krever nemlig at du bruker kokende vann, og med en kran hvor du får kokende vann direkte, kan du effektivisere matlagingen og spare tid på kjøkkenet. Her er noen av de tingene som du raskt og enkelt kan lage når du har umiddelbar tilgang til kokende vann:

 • Brygge kaffe og te
 • Koke egg, pasta, ris og poteter
 • Blansjere grønnsaker som f.eks. bønner, brokkoli og asparges
 • Flå tomater
 • Posjere egg
 • Trekke pølser

Her og her kan du se noen av de mange rettene hvor du får god hjelp av den kokende vannkranen.

Skal du servere en lekker middag, kan du også bruke den til å varme opp middagstallerkenene.

Småbarn

Med småbarn i huset er det ofte behov for kokende vann, og ofte må ting gå raskt. Den kokende vannkran kan derfor være en hjelpende hånd for småbarnsfamilier når de uunnværlige smokker og tåteflaskene raskt må rengjøres.

Det anbefales at tåteflasker kokes i fem minutter etter bruk og sutter bør skylles minst én gang om dagen. Tilberedning av barnets mos, grøt og velling gjøres raskt, enkelt og smertefritt med kokende vann for hånden.

Les mer om hvordan du kan få glede av kranen med kokende vann når du har småbarn i huset.

Rengjøring og hygiene

En kokende vannkran er ikke bare nyttig når du skal lage mat eller koke smokker og tåteflasker, den kan også være til hjelp når du skal holde hjemmet rent. Mye rengjøring involverer bruk av kokende vann, og faktisk anbefaler den danske Fødevarestyrelsen å gjøre rent med kokende vann istedenfor å bruke kjemikalier. Her er noen eksempler på rengjøringsoppgaver som blir lettere med tilgang til kokende vann:

 • Desinfisering av skjærefjøl og kniver som ellers kan bli til bakteriebomber og forårsake matforgiftning
 • Få åpnet avløpet når det tetter seg
 • Pussing av sølvtøy med hjelp av kokende vann, sølvpapir og salt
 • Fjerne stearin fra lysestaker
 • Løse opp vanskelige fettflekker fra panner, fat og andre kjøkkenredskaper

Enkel adgang til kokende vann er ikke bare smart i forhold til rengjøring, men også når du vil opprettholde en god kjøkkenhygiene — og da handler det ikke bare om rene kniver og skjærefjøler. Mattilsynet anbefaler at enkelte råvarer blir varmebehandlet før bruk. Dette gjelder blant annet babymais, sukkererter og asparges hvis du skal benytte dem som snacks eller i salater.

Her kan du lese mer om hvordan du kan bruke den kokende vannkran i forbindelse med rengjøring og hygiene.

Avsnitt 4

Vannets friskhet

Mange tror at vannet i beholderen blir gammelt, men det er ikke tilfellet. Vannet oppbevares under trykk og beholder dermed oksygenet slik at det holder seg friskt. Du kan sammenligne det med en flaske brus. Brusen blir ikke «flat» før du åpner flaska.  Du trenger heller ikke være redd for bakterier. Vannet i beholderen er over 108 °C. Ved den temperaturen overlever ikke bakteriene. Når du åpner kranen, trykkes vannet gjennom et aktivt kullfilter som renser vannet enda mer. Det kokende vannet er derfor friskt og klart hver gang du tapper det.

I forhold til bakterier og vannets friskhet, må du som kjøper være oppmerksom på at det ikke er alle kraner med kokende vann hvor vannet faktisk har blitt kokt. Hos noen produsenter ligger vannet i beholderen nemlig rett under kokepunktet. Husk derfor alltid å undersøke om kranen med kokende vann som du vurderer å kjøpe, faktisk forsyner deg med vann som har vært kokt.

Avsnitt 5

Fordeler ved en kran med kokende vann

En kokende vannkran har flere fordeler. Her er noen av de viktigste fordelen ved å ha kokende vann på kjøkkenet.


Forbruket minsker

Den bidrar også til at du minsker vannforbruket ditt, siden du bare tapper den mengden du trenger. Hvis du bor på et sted hvor du ellers må vente lenge på det varme vannet, er det også en fordel å ha en kran med kokende vann på kjøkkenet. Det finnes nemlig noen vannbeholdere som fungerer slik at det kokende vannet fra beholderen blandes med kaldt vann. Det betyr at vannet er varmt så snart du åpner kranen. Faktisk så sløses det ca. 1–5 liter vann i en vanlig kran før temperaturen når 65 °C, som er den vanlige temperaturen på varmtvannet i de fleste hjem. Det skriver kunnskapssenteret Bolius. Det er sløseri med vann, noe du unngår med en vannbeholder som blander det kokende vannet med det kalde. Alt i alt kan kranen med kokende vann bidra til å minske vannforbruket og dermed også skåne miljøet og lommeboka.

Den kan forhindre skåldingsulykker

Det finnes også et sikkerhetsaspekt ved å ikke ha en vannkoker stående på benken. Vannkokeren står løst, og skulle barnet komme borti den eller snuble i ledningen, kan stygge skåldingsulykker være et faktum. Kranen med kokende vann er en fastmontert installasjon som ikke kan velte eller falle ned fra benken. Samtidig er kranen barnesikret med en trykk-og-vri-funksjon, slik at små fingre ikke klarer å åpne for det kokende vannet. Armaturen er også godt isolert slik at du kan berøre kranen uten at du brenner deg.


Den tar ikke plass på kjøkkenbenken

En annen fordel er at den kokende vannkranen ikke tar mye plass på kjøkkenbenken, i motsetning til vannkokeren. Ofte er det kamp om plassen på kjøkkenbenken, og ikke noe er mer irriterende enn unødvendig rot. Mange av kranene med kokende vann har en flott og slank design som tar seg godt ut på kjøkkenbenken. Hvis du i tillegg velger å kjøpe en alt-i-ett-modell, trenger du kun en kran til varmt, kaldt og kokende vann. På den måten slipper du å ha kranen med kokende vann ved siden av et vanlig blandebatteri.


Du sparer tid

Den umiddelbart største fordelen, er at du sparer tid f.eks på matlaging og rengjøring ettersom du ikke trenger å vente på en vannkoker. I en travel hverdag kan det være deilig med en enkel kveldsmat, en rask kaffekopp eller hurtig rengjøring av babyens smokker. Den tiden du sparer på å lage mat eller gjøre rent, kan du bruke til annet som er viktig for deg.


Avsnitt 6

Ulemper ved en kran med kokende vann

Med kokende vann lett tilgjengelig, er det enkelt å falle for fristelsen til å bruke kokende vann der du egentlig ikke trenger det. Det er mulig at kokende vann vil øke energiforbruket hvis du bruker det til ting du ellers ikke trenger kokende vann til. Det kan f.eks. være å skylle servise og bestikk. Du vil allikevel oppleve minsket energiforbruk med en kokende vannkran, men det kommer an på forbruket og hvordan du varmet vannet opp.


Når det gjelder te- og kaffebrygging, kan det finnes noen ulemper. Ved tilberedning av kaffe, grønn te og spesielt hvit te, må vannet avkjøles en smule før du heller vannet over kaffebønnene eller tebladene. Til svart te er temperaturen glimrende, og du kan helle vannet over tebladene direkte.   

Avsnitt 7

Sikkerhet

Det er klart at man må være påpasselig når det gjelder kokende vann, og mange frykter skåldingsulykker. Men faktisk så finnes det en rekke sikkerhetstiltak som skal forhindre at du eller dine nærmeste kommer til skade.

Den kokende vannkran ligner et vanlig blandebatteri, men tuten er isolert slik at du ikke brenner deg på armaturen. Samtidig er kranen sikret på en måte som gjør at du må trykke to ganger ned og dreie grepet for å åpne opp for vannet. Det hindrer at små fingre kan åpne for det kokende vannet.

Sikkerhet: Er det farlig med kokende vann i kranen? Svaret er nei. Få forklaringen, her.

Dessverre er det ofte barn som er utsatt for skåldingsulykker. Et godt eksempel er at barna snubler eller trekker i ledningen slik at de får vannkokeren og det kokende vannet over seg. En kran med kokende vann er fastmontert i benkeplata, og kan derfor ikke velte.

Noen av kranene med kokende vann er dessuten utviklet slik at det kokende vannet blandes med oksygen når det tappes, og at vannstrålen sendes ut i dråper istedenfor i en kompakt stråle. Muligheten for å justere høyden og vri selve kranen øker også sikkerheten, fordi du dermed kan minske risikoen for sprut på sidene.

Avsnitt 8

Brukervennlighet

En kokende vannkran kan installeres på både nye og gamle kjøkken, fordi modellene som oftest passer til det eksisterende kranhullet i benkeplata. Beholderen under vasken passer også i de fleste  kjøkkenskap. Samtidig er kranen med kokende vann flyttbar. Det er praktisk hvis du f.eks. bor i leilighet og gjerne vil ta med deg kranen når du flytter.

Kranen med kokende vann er enkel å bruke. På de fleste modellene trenger du bare å trykke ned to ganger og vri samtidig så får du kokende vann. 

Kranen med kokende vann kan plasseres ved siden av det vanlige blandebatteriet slik at du har en kran til kokende vann og en til varmt og kaldt vann, men faktisk kan det gjøres enda enklere. Med en alt-i-ett-modell, får du en kran med varmt, kaldt og kokende vann. Alt-i-ett-kranene er robuste og har barnesikring på det kokende vannet.

Avsnitt 9

Modeller og design

Alt-i-ett-modeller og kran med uttrekksslange

En annen praktisk funksjon er at du kan få en modell med fleksibel uttrekksslange, slik at du enkelt kan vaske hjørnene i kjøkkenvasken. Uttrekksslangen gjør at du enkelt kan fylle vann i en vase, skylle salat og grønnsaker eller rengjøre store skjærefjøler. Den fleksible slangen er hendig når du trenger varmt eller kaldt vann. Takket være stoppfunksjonen for kokende vann, åpnes det ikke for kokende vann når slangen er i bruk. Et eksempel på kran med kokende vann og uttrekksslange, er Flex-modellen fra Quooker. Denne modellen er også et eksempel på en alt-i-ett-modell — altså en kran som gir deg både varmt, kaldt og kokende vann. Du kan altså velge om du kun vil ha en kran med kokende vann og ev. matchende blandebatteri til vanlig vann, eller om du vil ha en alt-i-ett-variant med både kaldt, varmt og kokende vann. Se alle de forskjellige Quooker-kraner.

Rund, firkantet, messing eller krom?

Kraner med kokende vann finnes i alle varianter fra flere forskjellige merker. Du kan få stilrene kraner med flott design i alt fra messing, aldret messing, krom, rustfritt stål og svart. På noen modeller er kranen avrundet, mens den er firkantet på andre. På den måten skal du velge om designen skal være skarp eller litt mykere i formen. Listen over muligheter er lang, og du kan til og med få en kokende vannkran som er belagt med 24 karat gull hvis du vil ha litt ekstra stil over det. Mange av kranene er egne designelementer og små kunstverk som ikke ligner den ellers litt kjedelige og triste vannkranen du finner i mange hjem. Se alle de forskjellige overflater på Quooker-kraner.

Velg beholderens kapasitet

Det er ikke bare selve kranen som kommer i ulike design og varianter. Også vannbeholderen, hvor det kokende vannet oppbevares og som er plassert under kjøkkenvasken, fås i forskjellige modeller. Vanligvis har en kran med kokende vann en beholder med en kapasitet på mellom 2,5 og 6,5 liter. Her velger du ikke etter utseende, men etter behov. De fleste familier kan helt fint klare seg med en vannbeholder på ca. 3 liter. Her kan du se alle de forskjellige Quooker-beholdere.

Avsnitt 10

Pris, energiforbruk og miljøavtrykk

Hvor dyr er den i drift?

Om det er dyrere å bruke en kran med kokende vann fremfor å varme opp vann på annen måte, kommer helt an på hvor mye vann du koker, hvilken type kran du investerer i og hvilken oppvarmingsmetode kranen erstatter. Regnestykket er derfor litt komplisert og avhenger av det individuelle forbruket.

Standbyforbruket på kraner med kokende vann ligger på alt fra 10 til 33 watt. For de mest energieffektive kranene vil standby-forbruket være omtrent det samme som en WiFi-ruter bruker når den er slått på. I tillegg kommer forbruket, og her avhenger prisen av hvor mye kokende vann du bruker og hvilken kran du har. Selv om kranen i seg selv ikke er billig, kan den allikevel være en god investering for deg. Det kan den blant annet fordi varmeutslippet fra kraner med kokende vann ofte er mindre enn ved andre oppvarmingsmetoder, og forbi kraner med kokende vann minsker det totale vannforbruket. Det er godt både for økonomien og for miljøet. Få mer informasjon om dette nedenfor.

Hvor energieffektiv er en Quooker i forhold til andre måter å koke vann på? Les det overraskende svaret, her.

Hva koster en kran med kokende vann?

På samme måte som at kranene fås i forskjellige modeller, er det også ulike prisklasser. De billigste kranene ligger på ca. 10.000 kr og derfra stiger prisen avhengig av modell, materiale og fabrikant. I tillegg kommer det løpende utgifter til forbruk og vedlikehold, og hvis du ikke har mot selv til å installere kranen, må du også beregne ekstra utgifter til montering. Umiddelbart er en kran med kokende vann ikke rimeligste valg av kran, men den er en investering som kan spare penger og tid i det lange løp.

Her kan du se en prisliste for kokende vannkraner fra Quooker.

Hvor miljøvennlig er en kokende vannkran?

Vannforbruket er noe du bør ha i tankene når du overveier om du skal investere i en kran med kokende vann. De fleste vannkokere krever at du fyller opp minst en halv liter når du skal koke, selv om du bare skal ha en kopp. Med en vannkoker varmer du altså ofte opp mer vann enn det du faktisk skal bruke. Det påvirker ikke bare økonomien din, men det påvirker også miljøet. Dette vannsløseriet kan du unngå med en med kokende vannkran, siden du kun bruker den mengden du faktisk trenger. Du kan minske vannforbruket ytterligere hvis du velger en beholder som leverer kokende vann separat, og annet varmt vann via det vanlige blandebatteriet. Ifølge Bolius må en vanlig kran faktisk bruke 1–5 liter vann før vannet når 65 °C, som er den normale temperaturen på varmtvann i de fleste hjem. Når det gjelder vannforbruket, er kranen med kokende vann derfor ikke bare en investering som kan spare penger, men det er også en miljøvennlig løsning.

Alle beholdere fra Quooker er energimerket A. Det kan du lese mer om her.

Avsnitt 11

Installering

Beholderen med kokende vann kan installeres i alle kjøkkenskap hvor det finnes vann og strøm. Det kan være både nye eller gamle kjøkken, og faktisk har kranen med kokende vann standardmål slik at den ofte passer i det eksisterende hullet i benken. Du kan selvfølgelig installere beholderen med kokende vann andre steder enn under kjøkkenvasken, men det er klart best å montere den så nærme kranen som mulig.

Hvis du har en stoppekran eller balofix på kjøkkenet slik at du kan stenge av vannet, kan du i prinsippet montere kranen med kokende vann selv. Du må bare sørge for at strømforsyningen er i orden. Det er nemlig viktig at beholderen med kokende vann kobles til en godkjent stikkontakt med 230 V og jord.

Hvis den jordede stikkontakten under vasken allerede blir brukt av f.eks. oppvaskmaskinen, kan du kjøpe en energifordeler. Med en energifordeler kan du dele strømmen mellom de forskjellige enheten slik at sikringen ikke ryker.

Hvis du har mot til å gjøre installeringen selv, får du en gjør-det-selv-veiledning for installering av Quooker, her. Alternativt kan du få en rørlegger til å gjøre jobben.

Avsnitt 12

Vedlikehold

Den daglige rengjøringen av en kokende vannkran er ikke annerledes enn rengjøringen av en vanlig kran. Vanligvis trenger du ikke mer enn en fuktig klut. Vær oppmerksom på at noen produsenter advarer mot å bruke sterke rengjøringsmidler, siden det kan skade teknikken i kranen.

Slik vedlikeholder du en Quooker.

Mer inspirasjon

Vil du lese mer om hva du kan bruke den kokende vannkran til?