Kjøkkenplanlegging? Vær forberedt til møtet med kjøkkenselgeren

Hvilke forberedelser kreves egentlig før du går til en kjøkkenforhandler? Svaret får du her.

Måten vi kjøper nytt på har endret seg sterkt med utbredelsen av internettet. I dag undersøker vi produkter og firmaer grundig på nettet før vi tar kontakt med en selger. Vi vil gjerne være godt forberedt, og vi vil ikke være helt avhengige av selgernes veiledning.

Samme tendens viser seg når vi kjøper nytt kjøkken, og det betyr at vi ofte har et meget klart bilde av hva vi vil ha når vi kommer til kjøkkenforhandleren. Dette kan imidlertid også være en ulempe, mener enkelte kjøkkenkonsulenter

Noen er fullstendig fastlåst med hensyn til hva de ønsker, og de tror at kjøkkenet ikke kan være annerledes. Dette er ikke en god forutsetning. Derfor er oppfordringen: Ikke vær for forberedt. Ting tar seg annerledes ut i virkeligheten enn på PC-skjermen eller i et boligblad, og en hjemmeside kan ikke fortelle deg hvordan et kjøkken vil se ut og fungere.


Kjenn dine behov og begrensninger

Det er likevel noen deler av planleggingen kjøkkenkonsulenten gjerne vil at du har oversikt over før du kommer inn i butikken.

  • Hva liker du ved ditt nåværende kjøkken, og hva fungerer ikke? Dette er et godt utgangspunkt når du skal planlegge ditt nye kjøkken.
  • Lag et budsjett. Kjøkkenforhandlerne kan håndtere prosjekter i alle prisklasser, som for eksempel mellom 30.000 og 230.000 kr. Hvis du ikke gir konsulenten informasjon om budsjettet ditt, kan du ende opp med å bruke mye tid på å planlegge et kjøkken som er for dyrt. Dialogen blir som regel dårlig hvis forventninger og økonomiske muligheter ikke er klarlagt.

Unngå store skuffelser: Lær hvordan du legger et realistisk budsjett, når du planlegger nytt kjøkken.

  • Fastsett en tidsramme. Leveringstidene kan variere ganske mye, for de avhenger av fabrikkene som produserer elementene. Normalt kan et kjøkken leveres innen 4-6 uker, men i ferier kan leveringstiden være opptil 12 uker. Hvis du har en tidsplan, kan konsulenten hjelpe deg med å velge løsninger som passer inn i den.
  • Velg en stil. Ta en titt på kjøkkenforhandlernes hjemmesider og bestem deg gjerne for en overordnet stil på det nye kjøkkenet. Generelt snakker vi om to stilretninger når det gjelder kjøkken. Den ene er et nøytralt kjøkken som fungerer som et slags lerret for lamper, kunst og pyntegjenstander som skaper et personlig uttrykk. Den andre er et «fokuskjøkken», og her rettes oppmerksomheten i rommet mot kjøkkenet selv. Et fokuskjøkken tiltrekker oppmerksomhet ved bruk av farger, spesielle materialer og detaljer som i seg selv skaper stemningen i rommet.
  • Foreta en grov oppmåling. Det er lurt å vite om det er tre eller fem meter fra vegg til dør på kjøkkenet ditt, men du trenger ikke å ha helt nøyaktige mål før du går til en kjøkkenforhandler. Med en første oppmåling gir du konsulenten en ide om prosjektet størrelse. Vanligvis vil forhandleren sende ut en kjøkkenkonsulent som senere gratis foretar en nøyaktig måling. Et hjemmebesøk gir også konsulenten et bedre helhetsinntrykk av prosjektet og mulighet til å komme med inspirasjon til alternative kjøkkenløsninger. 

Du kan lese mer om, hvordan du planlegger det nye kjøkkenet her.