Kjøkkendrømmens reality check
Les arkitekt og kjøkkenekspert Pernille Hjorths 20 beste råd, før du river ned veggen for å få plass til Carl Larsson idyllen med den doble vasken du egentlig ikke har plass til, setter inn armaturen som ødelegger den dyre trebenkeplaten eller glemmer sokkelen under kjøkkenskapene.

1. Planleggingsfasen – hvem er dere?
Før dere slår den første spikeren inn i veggen, sett dere ned og finn ut hva dere trenger og hva dere ikke trenger. Hva er familiens vaner og behov? Hvor ofte lager dere mat? Hvordan er innkjøpsvanene deres? Handler dere daglig, eller fyller dere bilen en gang i uken?
2. Søk hjelp
Kjøkkenet er husets hjerte og samlingspunkt, men det er også et verksted med mange praktiske funksjoner. Å få profesjonell rådgivning av en med kunnskap om kjøkken og matlaging, men som ikke nødvendigvis skal selge deg et kjøkken, kan være svært nyttig.
3. Kjøkkenet skal passe til huset
Ta utgangspunkt i husets alder og arkitektur når du velger stil.
4. Hva er dere villige til å betale?
Lag et budsjett!
5. Ikke spar inn på benkeplaten
Benkeplaten skal holde lenge. Prioriter derfor god kvalitet og velg riktig materiale som passer din lommebok og hva du tenker om vedlikehold. Laminat er billig og enkelt å vedlikeholde, mens tre og enkelte steinplater er dyrere og mer vedlikeholdskrevende.
6. Spesiallaget kjøkken versus kjedekjøkken
Kvalitet er både et spørsmål om behov og om prioritering. Du trenger ikke et dyrt spesialdesignet kjøkken, hvis du ikke har noe imot å skifte det ut med jevne mellomrom eller skal flytte om fem år.
7. Vannkran
Velg denne i henhold til hvor solid den er, og hvor godt den tåler daglige fete fingre. Den skal både være enkel å bruke og enkel å håndtere. Gå gjerne for en brukervennlig ettgreps blander.
8. Vask
Prioriter én stor vask fremfor to små. Mange tror det er smart med en skyllevask, men det gjelder kun hvis det er plass til å vaske en stekeplate i hovedvasken.
9. Dyrt å flytte avløp
Hvis det får hele planløsningen til å gå opp, er det ok å flytte avløpet, men man bør ha i bakhodet at dette er dyrt, og kanskje må gå på bekostning av noe annet.
10. Benkeplate av tre krever en vask med hull til armaturet
Trebenkeplaten holder lenger om du velger en vask hvor armaturet er montert på selve vasken, og vasken har en avrenningsbakke i metall.
11. Skap på minst 16 mm
Hvis fronter og skuffer skal kunne brukes i mange år, uten at skruer og hengsler blir løse, krever det at skapene er laget av sponplater av god kvalitet.
12. Bakplater
Velg skap med en bakplater på minst 4-6 mm tykkelse som er lakkert på begge sider og fastmontert i en rille på skapet, slik at gryter og panner ikke trykker platen løs.
13. Sjekk hengsler og beslag
De skal være stabile, og det er best med fire hengsler på høyskapsfrontene.
14. Husk sokkelen
Vi skal ha plass til føttene når vi lager mat.
15. Hvor sitter kjøkkenskapenes uttrekksskinner?
Trekkes skuffene ut av f.eks teleskopskinner skal de være montert under skuffene. Hvis skinnene er montert på siden av skuffen, kan de komme til å gli dårlig på grunn av brødsmuler og annet smuss.
16. Brede skuffer er et motefenomen
Brede skuffer krever dyr skuffeinnmat, hvis ikke tingene skal ligge hulter til bulter. Kombiner brede og smale moduler. Det gir større variasjonsmuligheter.
17. Benkeplassen er det viktigste
En innebygget ovn i bordhøyde stjeler 60 cm av benkeplassen, som du minimum bør ha 3 meter av. Hvis du har begrenset med plass, anbefaler vi at du plasserer ovnen under kjøkkenbenken.
18. Sørg for god arbeidsplass
Tenk over hvordan du beveger deg på kjøkkenet og sørg for gulvplass foran alle arbeidsstasjoner. Det bør også være plass til å sette fra seg på begge sider av komfyren.
19. Quooker - skal/skal ikke?
De fleste såkalte «kjøkkennyheter» er forbigående trender som aldri blir kjøkkenrevolusjoner, slik de ofte gis uttrykk for å være. Dette føler jeg ikke er tilfelle med Quookeren. Den er tidsbesparende og gir bedre kjøkkenhygiene.
20. Kjøkkenviften skal passe til rommet
Kjøkkenviften skal være så kraftig at den kan tømme rommet 10 ganger i timen. Er rommet for eksempel 4 x 5 m og med romhøyde på 2,5 m, skal motoren være (4 x 5 x 2,5) x 10= 500 m3