6 vanlige feil ved planlegging av kjøkken

Det er komplisert å innrede et kjøkken, og risikoen for å gjøre feil kan forhindre mange fra å sette i gang. Her presenterer vi vanlige feil, slik at du kan unngå dem.

Med et stort antall beslutninger om stort og smått, er planleggingen av kjøkkenet ditt en komplisert oppgave som kan virke både skremmende og til og med helt handlingslammende. Kjøkkenet er en stor investering og skal vare lenge. Du må leve med resultatene av beslutningene dine i mange år.

Den generelle feilen mange gjør når de planlegger et nytt kjøkken er at de legger for stor vekt på designen og har problemer med å vurdere kjøkkenets funksjonalitet i planleggingen. 

Det forteller Christian Grønne, innehaver og daglig leder av Svane Kjøkkenet i Kolding, Danmark.

Da er det viktig at vi utfordrer kundene litt og gir dem de innspillene, både innrednings- og designmessig, som betyr at de får den effekten de ønsker, forklarer Christian Grønne.

6 innredningsfeil du bør unngå

Lekker design og god funksjonalitet trenger ikke å utelukke hverandre, men noen ganger forelsker kundene seg i et designelement som medfører praktiske utfordringer på kjøkkenet. Her presenterer Christian Grønne 6 eksempler på innredningsfeil:

  • Skuffer overalt. Skuffer er praktiske, men ikke like praktiske overalt. Vaser og cornflakes-pakker får ikke plass i skuffer, så ikke glem at kjøkkenet også trenger skap. Store, brede skuffer på 120 cm er lekre og gir en stilren design, men de tar også stor plass når de dras ut. Mange vil gjerne ha brede skuffer under kokeplaten, men hver gang du skal ned i skuffen må du gå et par skritt bakover og fjerne deg fra arbeidet på kokeplaten.

Skuffer er ikke bare positivt. Dype, brede skuffer krever nemlig en klok innredning. Finn ut av hvordan du innreder skuffene optimalt og funksjonelt.

  • For lite benkeplass. Mange undervurderer hvor mye plass de trenger ved siden av kokeplaten og vasken, for helst skal det være plass på begge sider. Dette er spesielt en utfordring på små kjøkkener eller hvis man gjerne vil samle arbeidsstasjonene på en kjøkkenøy. Da må kjøkkenøya være minst 340 cm lang.
  • Samlertendens. Mange har en tendens til å ta vare på alt fra brukte isbokser til tomme syltetøyglass og kjøpe stadig nye kjøkkendingser, og alt dette tar plass. Man husker ofte å ta med serviset i planleggingen, men undervurderer hvor mye annet det faktisk skal være plass til.
  • Hvitevarer på rekke og rad. Vi vil gjerne ha både vanlig ovn, dampovn, mikrobølgeovn, kjøle- og fryseskap og gjerne enda flere hvitevarer. Og de skal helst stå side ved side. Da blir det lite plass til høyskapene. Vurder behovene dine og om det i stedet er mulig å sette hvitevarene oppå hverandre.
  • Slitasje. Ofte tenker vi ikke over hvordan den måten vi bruker kjøkkenet på sliter på materialene. Dette gjelder ved valg av benkeplater og fronter, men også ved smarte løsninger som for eksempel kjøkken uten håndtak, der skap og skuffer har trykkfunksjon, dvs. at du åpner dem med et trykk. Hvis en front er uten håndtak, vil det i tidens løp oppstå slitasje på de tynne kantene du griper tak i. Hvis du velger trykkfunksjon, skal du tenkte på at barn muligens vil sparke til fronter på skuffer og skap for å åpne dem.
  • Kjedelig kjøkken. Det er ikke nok å kjøpe de lekre kjøkkenelementene du har sett i boligbladene. Der presenteres kjøkken ferdig innredet, og ditt nye kjøkken trenger også lamper, vaser og kunst på veggene for å ta seg like godt ut.