Hva koster et nytt kjøkken? Få kontroll på budsjettet

Du kan unngå store skuffelser og irriterende sløsing med tid hvis du lager et realistisk budsjett når du planlegger kjøkkenet. Les videre og finn ut hvordan du kan gripe det an.


Når moderne mennesker planlegger nytt kjøkken, blir de raskt storforbrukere av kjøkkenforhandleres hjemmesider, innredningsblogger og boligblader. Flotte bilder av gjennomtenkte kjøkken inspirerer til drømmekjøkkenet, men skjuler samtidig en rekke tilleggskostnader mange vanligvis ikke tenker på.

Et større kjøkken med skuffer, skap og kjøkkenøy kommer lett på over 100.000 kroner når både hvitevarer, levering og montering er inkludert i prisen.

Det forteller kjøkkenkonsulent Peter Therkildsen hos Kvik. Han opplever ofte at folk blir overrasket over prosjektets samlede pris.

Folk er i utgangspunktet rimelig realistiske i forhold til prisen på kjøkkenet, men når vi så inkluderer kostnader til håndverkere og andre ting i prosjektet, blir de likevel overrasket”, forteller han.

Spill med åpne kort

Det kan raskt oppstå uoverensstemmelser når kjøkkenkjøpere ikke gir kjøkkenkonsulenten en klar økonomisk ramme. Peter Therkildsen opplever ofte at kundene har laget et budsjett, men helst ikke vil informere konsulenten om det. Resultatet er at kjøkkenet ender opp med å bli for dyrt.

― Det er ikke så mange som har lyst til å si at et kjøkken er for dyrt for dem.Kundene vil ikke tape ansikt, sier Peter Therkildsen.

Det kan føre til stor skuffelse hos kjøkkenkjøperne når drømmekjøkkenet viser seg å bli for dyrt. Det betyr også at det går mye tid tapt i planleggingen.

Derfor er Peter Therkildsens oppfordring: Lag et budsjett og vis det til kjøkkenkonsulenten. Slik gir du konsulenten den beste muligheten til å designe et kjøkken som både passer til budsjettet og drømmen din.

Det finnes mange fallgruver når du skal planlegge et nytt kjøkken. Her er seks feil du bør unngå.

Slik holder du prisen i sjakk

Hvis du er redd for at prisen løper løpsk, skal du passe på å holde fokus på dine reelle behov. Det finnes mange smarte påfunn og løsninger til kjøkken, men vurder om du virkelig har bruk for grafisk display på ovnen din eller en innbygget kaffemaskin. Vurder hva som er need to have og hva som er nice to have.

Tenk på hvordan du bruker kjøkkenet ditt. Velg skap til oppbevaring av de tingene du ikke bruker i hverdagen. Skap er billigere enn skuffer, og tante Odas vase, som bare tas frem når hun er på besøk, trenger kanskje ikke å være stå tilgjengelig i en skuff.

Et annet poeng er at dyre materialer ikke nødvendigvis er mer holdbare. Noen dyre benkeplater får lett riper, mens en benkeplate av laminat er slitesterk. Den fås i mange varianter og koster ikke spesielt mye.

Du kan få enda mer hjelp med planleggingen av det nye kjøkkenet i vår store guide om kjøkkenplanlegging.

Dette skal du huske når du setter opp budsjettet ditt

  • Rommet må gjøres klart til det nye kjøkkenet. Kanskje du trenger å rive en vegg, slipe gulvet eller male, flytte kjøkkenvasken, kokeplaten eller foreta andre endringer av faste installasjoner. Alt dette er ting du må ha med i det samlede budsjettet.
  • Ofte er de store budsjettpostene på kjøkkenet hvitevarer og benkeplate. Derfor bør du vurdere nøye hva du faktisk trenger og hvor stor andel av budsjettet du vil bruke på for eksempel benkeplaten.
  • Sørg for at ha en post til uforutsette utgifter. Spesielt i forbindelse med klargjøring og oppsetting av kjøkkenet kan det oppstå utfordringer som koster ekstra.
  • Lys under skap, i skuffer og i avtrekkshetten medfølger vanligvis i kjøkkenet, men husk at du også vil trenge orienteringslys og god belysning/arbeidslys.