Planlegging av kjøkken? Vi gjør jobben enklere

En ting er å velge nytt kjøkken, noe helt annet er å faktisk bygge det. Det krever god planlegging å overføre ditt nye kjøkken fra tegnebrettet til virkeligheten. Derfor har vi laget denne veiledningen for å hjelpe deg med å få en oversikt over den praktiske delen av kjøkkenprosjektet ditt.

 

 

Avsnitt 1

Velkommen

Det er en ganske lang prosess å kjøpe nytt kjøkken og mye å være oppmerksom på. Her kan du lese om de fallgruver og feil du skal unngå i forbindelse med ditt kjøkkenkjøp. Selv når du er kommet helt frem til monteringen og oppsettingen av kjøkkenet må du fremdeles holde tungen rett i munnen. Kanskje skal du holde styr på fem forskjellige håndverkere som jobber på kjøkkenet ditt. Kanskje skal du gjøre det (meste) selv. Uansett hva du velger: kjøkkenprosjektet ditt krever god planlegging, og nettopp det får du hjelp til her. Vi har samlet ekspertenes beste råd og gir deg en veiledning vi håper vil hjelpe deg til å komme i mål med kjøkkenprosjektet ditt. 

Avsnitt 2

Visualiser med et kjøkken-tegneprogram

Før du med sikkerhet kan bestemme hvordan det nye kjøkkenet ditt skal se ut, er det viktig at du tar deg tid til å måle opp hvor stor plass du egentlig har til rådighet på kjøkkenet. Her er tommestokken din beste venn. Husk å ta høyde for de elementene i rommet som ikke kan flyttes. Dette gjelder for eksempel dører og vinduer.

Denne oppmålingen gir et grunnlag du eller en kjøkkenkonsulent kan bruke til å visualisere drømmekjøkkenet ditt i et tegneprogram. Det er faktisk en veldig god ide å tegne det kommende kjøkkenet ditt, for da må du være oppmerksom på både begrensninger og muligheter i rommet. Det er i denne fasen du finner ut hvor høye kjøkkenskapene kan være i forhold til taket, hvor mange skap det er plass til før de møter døren eller hvor dype skapene må være i forhold til rommets øvrige innredning.

De fleste kjøkkenfirmaer tilbyr å tegne kjøkkenet ditt gratis hvis du gir dem rommets mål, men du kan også ta styringen selv og planlegge kjøkkenet ditt i et tegneprogram på nettet. Her er tre 3D-tegneprogrammer du kan bruke:

  • IKEAs tegneprogram der du kan designe kjøkkenet ditt med utgangspunkt i IKEAs store produktkatalog. Tegningen kan du skrive ut og ta med til et av varehusene, der en kjøkkenkonsulent sjekker at alt er i orden.

  • HTHs SmartDesigner der du kan tegne ditt eget kjøkken fra bunnen eller bruke auto-designeren som gir deg forslag.

  • Sigdals 3D-animasjon Alt du trenger å gjøre, er å lage en målsatt skisse av kjøkkenrommet og ta med til nærmeste Sigdal- butikk. Kjøkkenkonsulenten lager en tegning basert på dine mål og preferanser. Datategningen konverteres til en 3D-animasjon som viser en naturtro utgave av kjøkkenet. Ved hjelp av VR-briller kan du bevege deg rundt i ditt nye kjøkken, og oppleve det fra alle kanter, slik det kommer til å se ut ferdig montert hjemme hos deg.

    Hvis du trenger hjelp med å visualisere kjøkkenet ditt, kan du gå inn til en hvilken som helst kjøkkenforhandler og be konsulentene om veiledning. De har profesjonelle tegneprogrammer, og de vet akkurat hva de skal spørre deg om for å kunne designe et vakkert og funksjonelt kjøkken sammen med deg. Her kan du lese mer om, hvordan du forbereder deg til møtet med kjøkkenkonsulenten.

Avsnitt 3

Sjekkliste til kjøkkenkjøp

For å beholde oversikten over prosessen er lister et uvurderlig hjelpemiddel. Kjøkkenprosjektet ditt har flere forskjellige faser, og du kan i prinsippet lage en sjekkliste til hver av disse fasene.

Kjøkkenprosjektets omfang kan variere, alt etter hva som trengs av arbeid og forberedelser. Noen vil rive vegger, andre ønsker seg nye VVS-installasjoner og ingen kjøkken er like. Derfor er det vanskelig å lage en generell sjekkliste for selve byggingen av kjøkkenet. I kjøpsfasen skal imidlertid de fleste kjøkkenkjøpere gjennom de samme trinnene, og derfor får du her HTHs sjekkliste. Den kan du med fordel bruke når du kjøper kjøkken:

  • Hva setter du spesielt stor pris på ved ditt nåværende kjøkken?
  • Hva vil du gjerne gjøre annerledes?
  • Er det hvitevarer du vil gjenbruke på det nye kjøkkenet?
  • Hvilke kjøkkenmaskiner vil du alltid ha stående fremme?
  • Hvor mange skal kunne arbeide på kjøkkenet samtidig?
  • Skal det være spiseplass, og til hvor mange?
  • Er det spesielle detaljer som skal være med i løsningen? Og noen du absolutt ikke ønsker?
  • Hva vil du gjøre selv, og hva skal kjøkkenforhandleren ta seg av?

Det finnes flere sjekklister på Internett, og du kan med fordel “egendefinere” din egen liste ved å kombinere flere. Ved å sammenligne forskjellige sjekklister kan du lettere forhindre at du glemmer noe. Du finner en annen nyttig sjekkliste her.  

Avsnitt 4

Vil du ha profesjonell hjelp til planleggingen av det nye kjøkkenet ditt?

Avhengig av evner, tid og budsjett kan du velge å være mer eller mindre involvert i planleggingen og monteringen av kjøkkenet ditt. Det er mange fagfolk som kan hjelpe deg med så å si alt - mot betaling. I begynnelsen av prosessen kan det ifølge vitensentret Bolius være en god ide å søke råd hos en arkitekt. Arkitekten kan bidra med inspirasjon og ideer til innredningsløsninger du selv kanskje ikke tenker på. I forbindelse med et større kjøkkenprosjekt kan det dessuten være nyttig å få en arkitekt eller en byggmester til å styre prosessen og holde øye med at prosjektet går fremover som planlagt. Hvis du for eksempel skal fjerne en vegg, kan en byggmester også undersøke om den er bærende.

Også hos kjøkkenforhandlerne kan du få veiledning og hjelp til det meste i kjøkkenprosjektet. Selv IKEA tilbyr å hjelpe til med oppmåling av rommet, innredning av kjøkkenet, levering, montering, installasjoner og andre håndverksoppgaver.

Du kan velge å gjøre hele jobben, leie inn profesjonelle til å utføre noen av oppgavene eller overlate alle oppgavene til fagfolk. Her må du bli enig med deg selv om hvor mye tid du har til rådighet og lyst til å bruke på kjøkkenprosjektet - og om dette er i tråd med budsjettet ditt. Det koster hvis fagfolk skal spare deg for tid og arbeid. Du kan også finne råd og veiledning om kjøkkenbudsjettet her.

Selv om du bruker en kjøkkenmontør er det viktig å være oppmerksom på at du sannsynligvis må gjøre en rekke ting selv, med mindre du har avtalt noe annet med montøren. Du må som regel selv sørge for:

  • Å rive det gamle kjøkkenet og rydde arbeidsområdet, slik at kjøkkenmontøren kan komme til.
  • Å informere om gulvvarmesystem eller andre installasjoner som montøren må være oppmerksom på.
  • At en autorisert elektriker har montert strømuttak, slik at hvitevarene kan tilkobles. Alle stikkontakter og uttak til belysning skal være i orden.
  • Å påse at alle VVS-installasjoner er plassert korrekt i forhold til dine nye kjøkkenelementer.
  • At gulvet dekkes til slik at ikke kjøkkenmontøren skader det.
  • At eventuelt maler- og murerarbeid på kjøkkenet er ferdigstilt, slik at det ikke skader de nye kjøkkenelementene.

Hvis du bestemmer deg for å ta i bruk profesjonell hjelp, bør du også overveie hvor mange firmaer som skal delta i kjøkkenprosjektet. Det kan være vanskelig og tidkrevende å koordinere mange forskjellige fagpersoner og håndverkere. Arbeidsoppgavene deres er som regel avhengige av hverandre, og ofte kommuniserer de ikke om utførelsen av oppgavene. Hvis du velger å få profesjonell hjelp fra flere forskjellige firmaer, er det viktig å være klar over at det er du som blir ansvarlig for logistikken.

Generelt kan det kreve en vennlig, men bestemt hånd hvis du leier inn håndverkere til å hjelpe deg med å oppføre det nye kjøkkenet ditt. Det er likevel flere ting du kan forvente og kreve at håndverkere gjør. Du kan for eksempel forvente at håndverkere rydder etter seg, kommer til avtalt tid, har oversikt over relevante byggetekniske lover og regler og retter opp sine egne håndverksmessige feil.  

Avsnitt 5

Slik gjør du det selv

Har du et urealisert, stort potensial som håndverker, eller dekker ikke budsjettet profesjonell kjøkkenhjelp? Da kan du velge å gjøre det selv. Finn frem din indre handywoman eller handyman! Fordelen ved å gjøre det selv er at du – i tillegg til å spare penger - har full kontroll over prosessen. Kjøkkenleverandøren Kvik har laget en omfattende gjør-det-selv-guide som du med fordel kan konsultere hvis du har lyst til å ta utfordringen. Her får du Kviks råd.


Kom godt ut, allerede fra start

Før du begynner å montere og sette opp kjøkkenelementene er det lurt om du er ferdig med å male og slipe gulv og forberedende elektro- og VVS-arbeider. Sørg for å ha en utførlig kjøkkentegning og monteringsveiledninger, slik at du hele tiden vet hva neste skritt er. Sjekk at verktøykassen din inneholder alt du trenger før du kaster deg ut i prosjektet. Kvik anbefaler at du som grunnutstyr har følgende ting i verktøykassen:

  • Elektrisk skrue-/boremaskin
  • Tommestokk/målebånd
  • Hammer/gummihammer
  • Skrutvinger
  • Skrutrekker (flat/stjerne)
  • Vinkel
  • Syl
  • Vaterpass
  • Sag/stikksag/rundsag
  • Trelim
  • Fugepistol + silikon
  • Diverse avstandsklosser

Hentning av kjøkkenet

Når forberedelsene er gjennomført, er første punkt på listen å hente kjøkkenelementene. Finn et praktisk kjøretøy eller en tilhenger som kan frakte det nye kjøkkenet trygt hjem til deg. Husk å ta med deg en sterk hjelper.

Samling av elementer

Nå som kjøkkenet er i hus, bør du sjekke at du har fått alle elementene. Kvik råder deg til å oppbevare de forskjellige kjøkkendelene innendørs ved romtemperatur og normal luftfuktighet. Det er en god ide å montere og plassere skapene i den rekkefølgen de skal settes opp i. Sørg for å ha full oversikt, og følg alltid monteringsveiledningene.

Klar, ferdig, monter

Når elementene er montert, er du klar til å sette opp det nye kjøkkenet ditt. Før oppsettingen kan det være lurt å tegne kjøkkenelementene på veggen. Det gir deg oversikt over hva som skal stå hvor, og slik vet du også at målene passer. Hvis du skal sette opp en kjøkkenøy, er det alfa og omega at fundamentet i orden. Hvis sokkelen er ustabil eller ikke i vater, kommer kjøkkenet til å stå skjevt.

Opp med skapene

Still skapene ved siden av hverandre, slik de skal stå. Her må du huske på at skapenes forkant må være i linje før du fester elementene. Hvis du har kjøpt flere høyskap til det nye kjøkkenet ditt, skal du sette dem sammen og deretter montere frisiden på skapets korpus. Hvis bakveggen er skjev eller ujevn, skal du ifølge Kvik sette skapene på klosser før du fester dem til veggen. Deretter kan du dekke mindre skjevheter med en list eller en benkeplate i bakkant.

På med benkeplaten

Så langt, så godt. Nå som du har skapene på plass, kan du fokusere på benkeplate, vask og hvitevarer. Påse at benkeplaten sitter perfekt før du monterer den. Husk også at du på forhånd skal ha gjort benkeplaten klar til montering av for eksempel vask og kokeplate. Når det gjelder elektro- og VVS-arbeid, bør du ifølge Kvik overlate alle tilkoblinger til vann, gass og strøm til fagmenn.

 

Skuffer, hyller og håndtak

Når skap, hvitevarer og benkeplate er på plass, kan du begynne monteringen av skuffer, hyller og skapdører. Følg monteringsveiledningen når du skal montere skuffer, og monter dem helst før du fester hyller og skapdører. Når dette er gjort, kan du sette håndtak på frontene og utstyre det nye kjøkkenet ditt med innvendige oppbevaringsløsninger, som krydder- og bestikkinnsatser.

Hva kan du gjøre selv? Hva må du overlate til fagfolk?

Som du nok allerede har forstått, er det ikke alt elektro- og VVS-arbeid på kjøkkenet du kan gjøre selv. Og det gjelder uansett hvor flink og fingernem du er. For å gjøre det klarere hvilke typer elektro- og VVS-arbeid du kan utføre selv og hva du må holde fingrene unna kan du lese mer i veiledningen her


Avsnitt 6

Lag en kjøreplan for kjøkkenprosjektet

Nå er du sikkert blitt helt andpusten, for det er jo utrolig mye å holde styr på i planleggingen av det nye kjøkkenet. Og det gjelder uansett om du velger å få profesjonell hjelp eller vil gjøre alt selv. Oppgaver skal koordineres, delegeres og, ikke minst, utføres.

Struktur er et nøkkelord hvis du skal komme knirkefritt gjennom kjøkkenprosjektet og samtidig nå målet om drømmekjøkkenet. Derfor er det en god ide å ha en utførlig kjøreplan til det nye kjøkkenet ditt. Spør deg selv:

  • Hvilke oppgaver skal utføres?
  • Hvem skal gjøre det?
  • Hvem har ansvaret for at det skjer?
  • Når må de enkelte oppgavene være utført?

Ta i betraktning at mange av oppgavene ofte er avhengige av hverandre. Før kjøkkenet kan monteres må eksempel elektro- og VVS-installasjoner til hvitevarer, vask og avløp være ordnet. Med en god kjøreplan unngår du ubehagelige overraskelser og kommer trygt i mål. 

Mer inspirasjon

Vil du lese mere om kjøkkenplanlegging?