Kjøkkenløsninger

Skal du ha et nytt kjøkken? Vi vet at det kan være vanskelig å velge det helt rette, så derfor får du hjelp her. Vi har samlet de beste tipsene til alt fra små og billige kjøkken til alternative og innovative kjøkkenløsninger.

 

Avsnitt 1

Velkommen

Det er en stor beslutning å kjøpe nytt kjøkken, og de fleste gjør det bare noen få ganger i livet. Samtidig er det utallige muligheter når det gjelder kjøkkeninnredning, og det kan være vanskelig å finne den riktige kjøkkenløsningen til deg og familien din.

Hva må jeg overveie når jeg velger å fikse et nytt kjøkken/allrom? Hva gjør jeg når plassen på kjøkkenet er for trang? Hvordan finner jeg en budsjettvennlig kjøkkenløsning? Det er bare noen av de mange spørsmålene som kjøkkenkundene må stille seg. Her får du tips til de beste, billigste, flotteste og mest kreative løsningene til kjøkkenet.

Avsnitt 2

Tenk på behov, begrensninger og muligheter

Før du for alvor kan gå i gang med kjøkkenprosjektet, er det viktig at du er godt forberedt. For å finne de gode kjøkkenløsningene som passer for deg og familien din, må du derfor tenke over muligheter, behov og ønsker.

Noen av de spørsmålene som du bør stille deg, ifølge kjøkkenspesialister som f.eks. HTH, Invita og Kvik, er:

 • Hvordan bruker du/dere kjøkkenet i dag og kommer det til å forandre seg?
 • Skal kjøkkenet primært brukes til matlaging, eller skal det integreres med kos, lek og samvær i spisestua eller stua? 
 • Hvor mange mennesker bruker kjøkkenet?
 • Skal kjøkkenprosjektet være en større eller mindre renovering? Og hvor stort budsjett har du/dere?

Tenk på hva som fungerer godt på kjøkkenet du har i dag og hva som kan bli bedre. Det er dine behov som avgjør hvilket kjøkken du skal velge og hvordan det skal innredes. Når det er sagt, er det også mange praktiske ting å tenke på, og av og til finnes det også begrensninger som kanskje ikke er like morsomme å tenke på som det ultimate drømmekjøkkenet. 

Det kan være budsjettet som setter begrensninger, eller rommets størrelse og form som hindrer deg i å skaffe selveste drømmekjøkkenet.

Hvis du bor i en liten leilighet, bør du f.eks. tenke på å utnytte plassen optimalt og overveie mulighetene i rommet grundig før du kjøper nytt kjøkken. Hvis du derimot har et stort kjøkken til rådighet, bør du overveie hvordan du skaper en god sammenheng eller hvordan du plasserer kjøkkenelementene i forhold til hverandre slik at du kan optimalisere arbeidsgangen. Det kan også være at du må overveie hvilke begrensninger som kan finnes i forhold til konstruksjoner og installasjoner.

 • Skal du rive vegger? Er veggen(e) bærende?
 • Eller finnes det installasjoner som setter kjepper i hjulene for at du kan innrede kjøkkenet på en bestemt måte?

Med alle disse overveielsene i tankene står du godt rustet til å finne den kjøkkenløsningen som er helt riktig for deg. Her får du veiledning til de beste, billigste, mest innovative og kreative kjøkkenløsningene.

Avsnitt 3

Løsninger for små kjøkken

Drømmer du om et nytt, flott kjøkken, men har begrenset med plass for å få det til? Du er ikke den eneste. Plassmangel er et utbredt problem, og derfor har kjøkkenfirmaer også fokus på å hjelpe dem som har små kjøkken. IKEA har for eksempel mange gode multifunksjonelle møbler og kjøkkenløsninger for små kjøkken hvor det er kamp om plassen.

Kjøkkenfirmaer gir tips og løsninger til hvordan man utnytter plassen på kjøkkenet optimalt. Det kan du lese mer om her.

Har du liten plass på kjøkkenet gjelder det å se mulighetene. Med en veloverveid innredning og litt kreativitet kan det lille kjøkkenet både bli flott og funksjonelt. Plassen må bare utnyttes på best mulig måte. Nedenfor gir Invita tips til innredning av små kjøkken.

Bordplassen er viktig

Selv om kjøkkenet er lite, må du ikke skjære ned på benkeplassen. Invitas tommelfingerregel er at et lite kjøkken må ha minst tre meter benkeplass inkl. vask og kokeplater for å være funksjonelt. Vurder om det gjerne skal være avsettingsplass på både sider av vasken og kokeplatene. Invitas kjøkkeneksperter anbefaler også at du har minst én meter fri benkeplass til å tilberede maten på.

For å få mest mulig benkeplass må du, på et lite kjøkken, passe på å velge høye skap og en komfyr i øyenhøyde. Ellers tar den typen ting mye av benkeplassen. I stedet kan du velge overskap som ikke krever benkeplass og samtidig plassere komfyren i et underskap.


Velg den riktige kjøkkenformen

På et lite kjøkken er det viktig å ikke sløse med plassen. Det kan du gjøre først og fremst ved å velge rett kjøkkenform når du skal ha et nytt kjøkken. Du kan optimalisere plassen ved å velge et dobbeltsidig eller enkeltsidet kjøkken.

Unngå et vinkel- eller u-formet kjøkken fordi det blir vanskelig å utnytte plassen i hjørnene. Husk at du fremdeles må tenke på arbeidsgangen på kjøkkenet – fortsett å lese så får du tips om akkurat det.

Rydd opp

Det høres kanskje banalt ut, men et ganske effektivt tips er å rydde opp. De fleste har noe i kjøkkenskapene som de ikke bruker, men som de heller ikke får til å kaste. Gjør det! Sorteringen krever en hård hånd. Alternativt kan de tingene som du ikke har bruke de seneste månedene, i stedet få plass på loftet eller hvor du ellers måtte ha plass.

Hvor mange av kjøkkenmaskinene dine bruker du egentlig? Det kan være en god idé å investere i én kjøkkenmaskin som ha alle de funksjonene du trenger. Tenk praktisk og ikke sløs med den dyrbare oppbevaringsplassen.

 

Lyse farger åpner rommet

Fargene har stor innflytelse på hvordan et rom oppfattes. Et enkelt tips for å få kjøkkenet til å virke større, er å velge en kjøkkendesign i lyse farger og materialer. Lyse farger skaper en illusjon av dybde, mens mørke farger har en tendens til å sluke lyset og få rommet til å se mindre ut. Hvis du gjerne vil bruke mørke farger, kan du gjøre det på mindre flater som en kontrast til det lyse. Det kan for eksempel være en benkeplate, vegghyller eller kjøkkennips i en mørkere tone.


Få mest mulig oppbevaringsplass

Selv om plassen er trang trenger du alltid oppbevaringsplass. Oppbevaringen må være smart og funksjonell slik at du ikke sløser med plassen. Her får du Invitas beste tips:

 • Velg skuffeelementer i underskapene. Det gir bedre oversikt og du kan utnytte skapets dybde fullt ut fordi du får enklere tilgang til den nederste og innerste delen av skapene.
 • Bruk overskap som underskap på den ene siden av kjøkkenet hvis du har et dobbeltsidig, smalt kjøkken. Overskapene er nemlig ofte 20–30 cm smalere enn de klassiske underskapene.
 • Velg helst kjøkkenskap med lukkede fronter. Det får kjøkkenet til å se større ut og virke mindre rotete. Åpne skap eller reoler kan være flott, men du mister dyrebar oppbevaringsplass.
 • Utnytt rommets høyde med skap som går helt opp til taket. Du kan plassere de kjøkkentingene som du har minst bruk for, lengst opp.
 • Velg flere smale skap istedenfor noen få brede. Det er enklere å utnytte plassen i tre skap som er 40 cm brede enn to skap på 60 cm. 

Lag deg spiseplass på kjøkkenet

Spiseplass på kjøkkenet er en god stemningsspreder og du trenger ikke ha ubegrenset med plass for å få det til. Det finnes mange multifunksjonelle løsninger som f.eks. et vegghengt bord som kan klappes sammen når du ikke spiser og trenger å bruke plassen til annet.

Hvis du har et kjøkken hvor noen av skapene står fritt i rommet, kan du også skape en spiseplass av selve kjøkkenbenken. Du trenger bare tilsette et par barstoler og tenke på at benkeplata skal gå litt ut over underskapet slik at du får benplass.

En annen mulighet for å integrere kjøkkenskapene som en del av spiseplassen, er å bruke lave kjøkkenskap som sitteplass. La skapene fra selve kjøkkenet fortsette i en lavere høyde slik at du, med et par puter, kan sitte på dem. Velg et bord som passer til og vipps så har du en hyggelig og funksjonell spiseplass hvor du kan oppbevare kjøkkenredskaper under sitteplassen. 

Se mulighetene

Et generelt tips når du skal innrede små rom, er å se mulighetene der andre ser små kroker og bortkastet plass. Et tips fra det danske magasinet Mad & Bolig er at for eksempel små tepper på kjøkkenet gir rommet litt personlighet.

På samme måte bør du utnytte den veggplassen du måtte ha hvor det ikke er kjøkkenskap. Du kan prege veggene med kunst eller mindre hyller og veggoppbevaring. De smarte kjøkkenløsningene finnes der, det handler bare om å være kreativ og se løsninger istedenfor forhindringer. Bare se på bildet nedenfor hvor en lamellbunn har blitt til en original og plassbesparende kjøkkenoppbevaring. 

Avsnitt 4

Åpen kjøkkenløsning

Det finnes mange gode argumenter som taler for å velge en åpen kjøkkenløsning. Vi bruker mange timer på kjøkkenet, og med en åpen kjøkkenløsning kan du kombinere matlaging og samvær med familie og venner.

For å skape et flott og funksjonelt allrom, er det noen ting som du må tenke på ifølge Invita og Mad & Bolig. Til gjengjeld kan en god og fornuftig innredning av allrommet gjøre det til husets hjerte.

Velg en støysvak kjøkkenvifte

Når det gjelder lyd og larm, er det også en god idé å velge en støysvak kjøkkenvifte. En støyende kjøkkenvifte kan være sjenerende for et ellers koselig samvær. Samværet på kjøkkenet mister noe av glansen hvis man må rope til hverandre over kjøkkenbordet. Velg en kjøkkenvifte med lavt støynivå, men husk at den fremdeles på ha en effektiv ventilasjonsevne slik at du ikke får matos i hele huset.

Harmoni

Selve ideen med en åpen kjøkkenløsning er at kjøkken og stue flyter sammen, og nettopp derfor bør du overveie hvordan de to rommene kommer sammen til en helhet. Et godt tips er å bruke noen av de sammen fargene og materialene i hele kjøkken-/allromsinnredningen slik at du får harmoni og en rød tråd. Én mulighet kan for eksempel være å male en av veggene i en flott farge, og la den fargen fortsette fra kjøkkenet og over i stua. Det får rommet til å henge sammen visuelt. Du kan også velge et spisebord i samme materiale som kjøkkenets benkeplater. Mulighetene er mange, og bare fantasien setter grenser. 

Stylist Mille Fly gir tips til hvordan du kan skape harmoni i allrommet.

Tenk på akustikken

Velger du en åpen kjøkkenløsning er det viktig å tenke på akustikken. Det kan være en utfordring å sikre god akustikk i et rom med mange, glatte overflater og støyende kjøkkenmaskiner. For å unngå et dårlig lydbilde bør du jobbe med innredningen av allrommet.

Gulvtepper, polstrede stoler eller en taklampe over spisebordet, kan alt sammen være med på å skape en god akustikk. Et annet element som kan bidra til å minske støynivået, er en halvvegg. Slik skaper du en liten oppdeling av rommet, selv om kjøkkenet er åpent. Fordelen er også at du kan rote på kjøkkenet uten at gjestene kan se det, men du kan fremdeles snakke med dem.

Hyller kontra overskap

Når du skal planlegge allrommet, bør du overveie hvilken oppbevaringsløsning som skal prege veggene. I løpet av de siste årene har det blitt populært å droppe lukkede overskap til fordel for åpne reoler og hyller hvor du kan stille ut flott servise og kjøkkenredskaper.

Den løsningen kan være et kunstverk i seg selv, men hvis du velger bort overskapene, må du være oppmerksom på at du mister oppbevaringsplass. Derfor krever et bortvalg av overskapene, at underskapene og høyskapene er funksjonelle og optimalt innredet.

Alternativt kan du får mer oppbevaringsplass ved å plassere en skjenk eller et vitrineskap i allrommet. Her kan du oppbevare glass og tallerkener

Prioriter benkeplassen

Når du skaper et allrom, skjer det ofte at benkeplassen blir nedprioritert. Men faktum er at rikelig med benkeplass er alfa og omega på ethvert kjøkken.

Løsningen kan være en kjøkkenøy eller en halvøy hvor du både får mer benkeplass og samtidig skaper gode forutsetninger for sosialt samvær. Kjøkkenøyen eller halvøyen kan nemlig ofte kombineres med et par barstoler som gir deg muligheten til å samle familie og gjester på kjøkkenet. Her kan du lese alt om hva du bør tenke på når du planlegger en kjøkkenøy på det nye kjøkkenet.

Få orden

Akkurat oppbevaringen er nøkkelen til et godt kjøkken/allrom. Rot på et åpent kjøkken gjør at både kjøkkenet og stua blir uoversiktlig, og derfor er det viktig at du tenker gjennom hvilke behov du har for oppbevaring og hvilke løsninger som finnes. Igjen er det viktig at skuffer og skap er praktisk innredet slik at du har god mulighet for å gjemme rotet vekk. Les mer om hvordan du organiserer skuffene dine her.

De forskjellige kjøkkenfirmaene har utallige, funksjonelle oppbevaringsløsninger som kan hjelpe deg. Én av mange muligheter er et innebygd spiskammer bak høyskapene. Her kan du f.eks. oppbevare kjøkkenredskaper og maskiner som du ikke vil ha stående fremme

Avsnitt 5

Billige kjøkkenløsninger

Det er alltid et godt utgangspunkt å fastsette et budsjett før du renoverer kjøkkenet og kjøper nytt. Det er ikke alltid at budsjett og drømmer stemmer overens. Kjøkken koster, og med mindre du har 100 000 kr eller 200 000 kroner til et spesialdesignet kjøkken, kan det godt være at du skal tenke på hvordan du kan finne en lekker, men billig løsning. Den gode nyheten er at du kan finne kjøkken som ikke vil ruinere deg hos firmaer som f.eks IKEA. Det er faktisk mulig å kjøpe nytt kjøkken til under 30 000 kroner - se bare her. Og det finnes mange andre gode og kreative muligheter til å spare.


Triks for IKEA-kjøkken

Du kan ikke snakke om billige kjøkkenløsninger uten å nevne IKEA. Selv om flere kjøkkenfirmaer konkurrerer med den svenske innredningsgiganten, kommer man ikke utenom at IKEA er en bransjeleder når det gjelder budsjettvennlige kjøkken. Selv om IKEA-kjøkken er billige, er det ingen grunn til at de ikke kan være flotte.

Faktisk har det oppstått en hel bevegelse innen tilpassing eller såkalt «hacking» av IKEAs produkter, og det gjelder også kjøkkenproduktene. Drømmer du om et unikt kjøkken, men har et budsjett som ikke rekker til, kan du med fordel endre det nye eller eksisterende modulkjøkkenet fra IKEA. Ifølge Boligpluss har det de siste årene kommet flere og flere merker som spesialiserer seg på å skape fronter til IKEA-kjøkken som forvandler et standardkjøkken til et personlig designerkjøkken. Og det til en rimelig pris. Tre av disse merkene er Reform, &Shufl og Superfront.

Gjør-det-selv

Noe av det som virkelig kan koste penger når du skal oppgradere et eksisterende kjøkken eller kjøpe et nytt, er håndverkerregningen. Noen ganger koster montering og installering like mye som selve kjøkkenet. Hvis du ikke har 10 tommeltotter eller kjenner noe som ikke har det, kan du med fordel gjøre det selv og spare en del penger. IKEAs kjøkken er skapt etter samme prinsipp som møblene, og elementene er derfor enkle å sette sammen. Les mer om «gjør det selv» i vår guide om kjøkkenplanlegging.

Bruk nettverket ditt til hjelp og veiledning. Du kjenner sikkert noen som har montert sitt eget kjøkken. Hvis du er utrygg på deler av gjør-det-selv-prosessen, kan du bruke en håndverker til enkelte oppgaver. Alternativt kan du bruke et mindre beløp på å konsultere en håndverker, slik at du er sikker på at du løser oppgavene rett.

 • Reform er et dansk firma som blant annet har samarbeidet med Bjarke Ingels Group om å omvandle IKEA-kjøkken til et designkjøkken. Reform leverer arkitekttegnede løsninger innen fronter, sokler, gavl og benkeplater. Delene kan fås i forskjellige farger og materialer. Du kan se deres priseksempler, her. 
 • &Shufl produserer stilrene designfronter til dine IKEA-moduler. Alle frontene har samme integrerte håndtak, de kan fås i en rekke farger og forskjellige materialer. Kolleksjonen omfatter linoleum, laminat, tre og deres såkalte RAW-kolleksjon som består av rå MDF, kork og messing. 
 • Det svenske firmaet Superfront skaper flotte, men mer utradisjonelle fronter med geometriske mønster til ditt IKEA-kjøkken. Superfront lager dessuten håndtak i blant annet marmor, kobber, messing og lær som du kan kjøpe separat hvis kjøkkenet skal ha et nytt liv..

I tillegg til å skreddersy selve IKEA-kjøkkenet, kan du også gjør det samme med IKEAs møbler. Tar du en titt på Pinterest, finner du et hav av kreative og billige tilpasningsmuligheter til IKEA-kjøkken. Se bare denne hjemmelagde kjøkkenøya basert på IKEAs Kallax-reoler

Re- og upcycling

En annen mulighet som kan spare penger på det nye kjøkkenet, er gjenbruk. Både «recycling» og «upcycling», hvor du omvandler gjenbruk til noe helt nytt og gir det ny verdi, kan være billige løsninger for kjøkkenet. Tenk på hva du vil ha og hva du trenger, så kan du finkamme nærområdet for gjenbruksbutikker og loppemarkeder.

Gå på jakt etter gjenbruksgull som du enten kan gi nytt liv eller bruke som det er. Gjenbruk er ikke bare billig, det er også ettertraktet og veldig i tiden. Samtidig er gjenbruk noe som kan tilføre sjel og liv til et ellers forutsigbart standardkjøkken. 

Her har et nytt kjøkken f.eks. fått litt ekstra preg med et gammel stallvindu. Et eksempel på «upcycling» er denne gamle trekjelken som plutselig har fått en ny funksjon på kjøkkenet. 

«Upcycling» kan være mange ting og det trenger ikke være en større og dyrere forvandling av møbler. Det kan også være små ting som egentlig skal kastes, men som heller får en livgivende oppgradering.

Langsiktige løsninger

Hvis du gjerne vil finne en billig kjøkkenløsning, kan det også være en ide å tenke langsiktig. Selv om du gjerne vil spare penger her og nå, bør du overveie å investere i løsninger som sparer penger på lang sikt. Det gjelder f.eks. når du skal velge hvitevarer. Du bør vurdere hvitevarenes strømforbruk og energiklasser, for det lønner seg.

Det er heller ikke nødvendigvis en god idé å kjøpe et veldig billig kjøkken, hvis det betyr at du går på kompromiss med det du ønsker deg og som fører til at du vil endre kjøkkenet om bare en kort stund. Kjøkkenet ditt skal holde i mange år, og du bruker, som så mange andre, sikkert mye av tiden på her.

Avsnitt 6

Funksjonelle og smarte kjøkkenløsninger

Funksjonelle og smarte løsninger er ofte det avgjørende punktet når du skal renovere kjøkken eller bygge nytt. Funksjonalitet er ikke bare viktig for små kjøkken hvor plassen er trang. Fungerer kjøkkenet og innredningen ikke i hverdagen, blir du sannsynligvis lei av det. Når du står i prosessen og skal kjøpe kjøkken, må du derfor tenke nøye over hvordan du innreder kjøkkenet både funksjonelt og logisk. Du skal blant annet være oppmerksom på innredningen av kjøkkenskap, arbeidsgangen på kjøkkenet og hvilke stasjoner du skal ha.

Arbeidstrekant og arbeidssoner

I følge det danske kunnskapssenteret Bolius foregår det meste av kjøkkenarbeidet på området mellom kjøleskap, vask og komfyr, og dette området betegnes som kjøkkenets arbeidstrekant. Den totale avstanden mellom kjøleskap, vask og komfyr skal være mellom 360 og 660 cm for at du skal ha optimale arbeidsforhold. Blir trekanten for liten, vil plassen føles for trang. Omvendt skal trekanten heller ikke være for stor slik at du må gå unødvendig langt med kjøkkenredskaper og råvarer. Kjøleskapet er det mest fleksible av alle de tre elementene i arbeidstrekanten, mens det helst skal være mellom 120 og 180 cm mellom vask og komfyr.

Husk også at du skal beregne:

 • Minst 120 cm benkeplass for tilberedning av matvarene.
 • Minst 60 cm avsetningsplass på hver side av vasken.
 • Minst 60 cm avsetningsplass på den ene siden av komfyren og 40 cm på den andre.
 • 60 cm avsetningsplass på den ene siden av kjøleskapet. Står kjøleskapet ute i rommet, kan du skape avsetningsplass i form av et rullebord.

Kjøkkenspesialistene hos Kvik ser ikke bare tre, men fem arbeidssoner på kjøkkenet. Kjøkkenet har forandret seg med tiden, og derfor har Kvik utvidet den klassiske trekanten til fem arbeidssoner. 

Disse sonene er: Rengjøringssonen, tilberedningssonen, kokesonen, matsonen og den matfrie sonen. Her er Kviks tips til hva du skal være oppmerksom på i hver sone.

 • rengjøringssonen er vasken det sentrale elementet. Er du høyrehendt bør du plassere oppvaskmaskinen til venstre for vasken. Hvis du gjør det kan du enkelt skylle av serviset og sette det i oppvaskmaskinen i én sammenhengende bevegelse.
 • Tilberedningssonen er optimalt sett plasser til høyre for rengjøringssonen. Det er i denne sonen du har plass til å snitte, skjære og forberede maten. Det er en god idé å plassere de redskapene som du bruker til forberedelse av råvarer i over- og underskap, så tett som mulig.
 • Både stekeovn og kokeplater er en del av kokesonen. Kokesonen skal helst være nærme tilberedningssonen, og du bør ha gryter og panner i nærheten.
 • Matsonen er området ved kjøleskapet, og som bør ligge i nærheten av kokesonen. Kvik anbefaler at du gir kjøleskapet en mer sentral plassering enn du kanskje hadde tenkt deg, fordi du i gjennomsnitt åpner og stenger kjøleskapet 36 ganger om dagen.
 • Den siste sonen er den matfrie sonen. Det er her du vanligvis har ekstrautstyr som kjøkkenmaskiner og andre ting som du ikke bruker daglig. Av den grunn trenger den matfrie sonen ikke en sentral plassering på kjøkkenet.

Innred kjøkkenskapene slik at du får maksimal funksjonalitet

Det kan nesten ikke understrekes nok hvor viktig det er med gode oppbevaringsløsninger når du bygger nytt kjøkken. Det handler spesielt om å innrede kjøkkenskapene optimalt, men før du kan gjøre det, må du tenke på hva du skal ha i skapene. Start prosessen med å kvitte deg med ting som ikke skal ha plass på det nye kjøkkenet.

I dag er skuffer en hit, noe som kjøkkenfirmaene satser stort på fordi skuffer, fremfor vanlige underskap, gir bedre oversikt. Store, dype skuffer krever en stadig smartere innredning slik at du utnytter plassen fullt ut. De forskjellige kjøkkenfirmaene har ulike løsninger.

Du kan for eksempel kjøpe ekstra innvendige skuffer. Det betyr at det fra utsiden ser ut som du har ingen eller få skuffer i skapene dine, men når du åpner skapdøra ligger det skjulte skuffer på innsiden. På den måten utnytter du hele høyden av kjøkkenelementene

Du kan få forskjellige innsatser som deler skuffen opp i brukbare rom, og du kan få all verdens former for utrekksvarianter som gjør det lett å få tilgang til redskapene. Hvis du er den heldige eier av et hjørneskap hvor lyset aldri når inn og hvor ting har en tendens til å forsvinne, er det også hjelp å hente hos kjøkkenfirmaene. Det finnes karuseller og uttrekkssystemer for å organisere hjørneskap, og som gir det gode muligheter til å nå tingene dine.

 

Avsnitt 7

Innovative og kreative kjøkkenløsninger

Du har etterhvert lest en del om løsninger for små kjøkken, billige kjøkkenløsninger og diverse IKEA-triks. Med det i baktanke har du kanskje forstått at det finnes en hel verden av innovative og kreative kjøkkenløsninger som er presentert på sosiale medier som Pinterest og Instagram. Det finnes mange bloggere og andre kreative hoder som du kan la deg inspirere av når du skal finne flotte kjøkkenløsninger. Do It Yourself eller bare «DIY» har de siste årene blitt til en hel bevegelse. Noen DIY-prosjekter er enkle å få til, mens andre krever litt mer fingerferdighet og håndverkerpotensial.

Her får du fire (forholdsvis) enkle DIY-prosjekter som kan gjøre kjøkkenet lekkert, kreativt og innovativt.

1. En helt egen kjøkkenrullholder med skinnstropp

2. Lag egne lamper av gamle konserveringsglass

3. Lag et fingerstrikket gryteunderlag av garn

4. Et enkelt, men tøft oppheng til kjøkkenhåndklær

Og så selvfølgelig to prosjekter til de drevne som har vært utdannede håndverkere i sine tidligere liv.


1. Skap et geometrisk tregulv

2. Flott fiskebensgulv i murstein

Er du klar for mer? Du kan se flere DIY-prosjekter til kjøkkenet, her. Gå på jakt etter flere prosjekter på blogger og sosiale medier. 

 

 

Avsnitt 8

Alternative kjøkkenløsninger

Det finnes utallige kjøkkenløsninger, og noen av dem er mer alternative enn andre. Det finnes kjøkkentyper som du aldri tidligere har sett i norske hjem.

De mange alternative kjøkken illustrerer bare at kjøkken er like forskjellige som oss mennesker, og naboens gode kjøkkenløsning er nødvendigvis ikke en god løsning for deg. Selv om det er langt fra alle kjøkkenløsninger som du umiddelbart kan ha selv, får du her noen alternative kjøkken. Inspirasjon er gratis.

Hvis du elsker rosa.

Hvis du tilfeldigvis har en, eller drømmer om en husbåt.

Hvis du overveier å flytte sørover og bygge et nytt, italiensk kjøkken.

Mer inspirasjon

Vil du lese mer om kjøkkenløsninger?