Kjøkkeninspirasjon

Det krever en god porsjon tålmodighet å bygge et nytt kjøkken. Vi vil gjerne hjelpe deg et godt stykke på vei mot å finne ditt drømmekjøkken, og vi har derfor laget en guide med kjøkkeninspirasjon som forhåpentligvis bringer deg nærmere målet.

 

Avsnitt 1

Velkommen

Det krever hardt arbeid å lage et nytt kjøkken, men først og fremst handler det om å få en god start.

Før du kaster deg inn i prosjektet gir vi deg derfor litt inspirasjon, slik at du kan bli litt klokere på hva du ønsker av kjøkkendesign og innredning før du går i gang. Det er ikke noe poeng i å bestille håndverkere, rive ned vegger og legge gulv før du har en klar visjon for hvordan kjøkkenet ditt til slutt skal se ut.

Skal du ha et helt nytt kjøkken, eller vil du bare oppdatere ditt eksisterende kjøkken? Uansett hva du ønsker å gjøre, kan du lese mer om det her. Vi tar deg med på en reise i kjøkkeninspirasjon – full av farger, design og inntrykk.

 

Avsnitt 2

Innredningstips til kjøkkenet

Hvordan skal kjøkkenet ditt se ut? Det er det store spørsmålet når du enten oppgraderer ditt eksisterende kjøkken eller kjøper nytt. 

Før du bestemmer deg for benkeplater, hvitevarer, materialer og håndverkere, kan det være en god idé å finne ut hvilket overordnet kjøkkendesign du ønsker deg. Hvilken stemning vil du ha på kjøkkenet? Hvordan vil du bruke kjøkkenet i hverdagen, og hvordan skal det bindes sammen med resten av huset? Hvis du bor i et nytt og moderne hus med rene linjer, vil du mest sannsynlig ikke investere i et rustikt landkjøkken.

Finn ut av hva din personlige stil er. Det kan være vanskelig å beskrive med ord, så det kan være en god idé å søke etter visuell kjøkkeninspirasjon i de utallige mulighetene som finnes der ute. Gå på jakt i boligmagasiner, sosiale medier som Pinterest og Instagram, finsøk nettet for boligblogger og besøk kjøkkenbutikker. Du kan også få interiørarkitektens 5 beste tips til innredning av kjøkkenet her.

Først når du vet hvilket kjøkkendesign og stil du ønsker, er du klar til å ta fatt på den praktiske delen av kjøkkenprosjektet.

Avsnitt 3

Blogger med kjøkkeninspirasjon

Hvis du trenger kjøkkeninspirasjon, er de mange interiør- og boligbloggene et godt utgangspunkt for din inspirasjonsjakt. Felles for bloggene hvor du kan finne kjøkkeninspirasjon, er at de flittig deler sine beste interiørtips og vakre hjem.

Du kan gjerne kopiere, eller la deg inspirere av deler av deres fantastiske stil. Derfor får du her et lite utvalg av norske interiør- og boligblogger. Bloggerne har alle hver sin egne personlige stil, så her er bare til å la seg inspirere.

 • Marianne Haga Kinder står bak Instagram-kontoen @Inspirasjonsguidennorge, hvor hun deler interiørinspirasjon til over 130.000 følgere. Bildene kommer både fra hennes eget kjøkken, men også andre interiørdesignere og bloggere. I 2010 ga hun ut boken Inspirasjonsguiden. Hun har også en blogg som kan inspirere en hver uinspirert sjel.

 • Er du ute etter rene linjer og harde kontraster, vil du elske Nina Holst sin blogg og Instagram-konto. Under navnet Stylizimo inspirer hun nesten 200.000 følgere gjennom sin Instagram @Stylizimoblog.
 

Et opslag delt af Nina Holst (@stylizimoblog) den

 • Som vinner av Norges vakreste hjem 2017, er det nok inspirasjon å hente på Instagramprofilen @studiolindhjem. Nå er Norges vakreste hjem 2017 solgt, og Kristin og Borgar har startet et nytt renoveringsprosjekt og eventyr på Lindhjem Gård. 
 

Et opslag delt af Kristin & Borgar (@studiolindhjem) den

 • På bloggen til Anne Merete, Kreativ-i-tetblogg, kan du lese om interiør, gjør-det-selv-prosjekter (DIY) og oppussing. I tillegg er frilansjournalisten flink til å vise frem andres hjem og løsninger på sin Instagram @Annmeretes.

Listen kunne fortsatt i det uendelige, og hvis du ønsker flere bloggtips, er det bare å søke deg frem online og Instagram. Nettsiden Startsiden.no har listet opp et utvalg interiør- og boligbloggere her, i alfabetisk rekkefølge til og med! BYAS lister opp sine Instagram-favoritter herDu kan også lese vår guide til inspirerende, utenlandske boligbloggere.

Et godt tips når du leter etter inspirasjon til kjøkkenet ditt, er å lagre bilder og eksempler på gode kjøkkenløsninger etterhvert som du finner dem. Du kan lagre bildene dine på Instagram, akkurat som du kan «pinne» bildene på Pinterest. 

Det er ingenting som er mer irriterende enn å ha funnet sitt ultimate drømmekjøkken et sted i det store «internettuniverset», for så å miste det igjen.

Et annet tips er å lage ditt eget «mood board», enten fysisk eller digitalt, hvor du samler alle inspirasjonsbilder og lenker. Med et «mood board» er det enklere å få en oversikt over hvilken stil du liker og det kan hjelpe deg å treffe valg videre, på veien mot drømmekjøkkenet.

Avsnitt 4

Moderne, retro eller romantisk kjøkken?

For å finne ut hvilket kjøkkendesign du skal gå for, skal du som nevnt tenke gjennom din personlige stil. Hvordan ser resten av hjemmet ditt ut og hvilket utrykk øsnker du? Det er ingen hemmelighet at det er mange muligheter å velge mellom. Skal kjøkkenet være romantisk, retro eller vil du gå i en mer moderne og minimalistiske retning? Vi ser litt nærmere på de tre ulike stilene nedenfor, slik at du kan finne ut hvilken stil du som passer deg og ditt hjem best.


Inspirasjon til det moderne kjøkkenet

Et gennemgående træk for det moderne køkken er, at det har et minimalistisk og strømlinet design. Det moderne køkkendesign har ofte et eksklusivt touch, og nogle af de typiske detaljer er integrerede greb eller grebsfrie låger, kantede linjer og blanke overflader som for eksempel højglans eller metaller.

Det moderne køkken kan fremstå stringent, men ifølge boligmagasinet Bo Bedre kan du bløde det op med for eksempel brunlige farver, som giver en undertone af natur, en vandhane i messing eller livlige lamper. Der er ingen grund til, at et moderne køkken ikke kan indbyde til hygge. Du kan se mange flere smagfulde og moderne køkkener på Bo Bedres hjemmeside. 

Inspirasjon til retro-kjøkkenet

Elsker du retro og «vintage»? Er «loppejakt» en av dine yndlingsaktiviteter, og er du alltid på utkikk etter gjenbruksskatter til hjemmet ditt? Du kan enkelt lage en vintage-preg på det nye kjøkkenet ditt, selv om du ikke av en av de heldige som ble velsignet med et autentisk teakkjøkken fra 60- eller 70-tallet.

Vær på utkikk etter morsomme og snåle ting når du er på loppemarkeder. Det kan være gamle bokser, trekasser eller sakselamper, som kan brukes som alternativ belysning på kjøkkenet ditt. Det er de små detaljene som utgjør forskjellen, og kan skape den rette atmosfæren. Benytt retrofarger og materialer som tre og marmor som kan gi et rått og industrielt vintage-preg.

Du kan også se etter gamle, originale retro-kjøkkener på FINN.no. Der er det som regel noen som gjerne vil kvitte seg med sitt gamle kjøkken. Og hvem vet, kanskje nettopp dette er ditt drømmekjøkken? Der er ingen grunn til, at flotte og brukbare retro-kjøkkener skal kastes bare fordi deres tidligere eiere har gått lei av dem.

Du kan finne mye mer inspirasjon til det nye retro-kjøkkenet ditt her.

Inspirasjon til det romantiske kjøkkenet

Når vi snakker om romantiske kjøkken, kommer vi ikke unna det rustikke landlige kjøkkenet. Landkjøkkenet er designet for deg som setter pris på den koselige og idylliske atmosfæren, og står i kontrast til de mer moderne, minimalistiske og ofte håndtaksfrie kjøkkenene.

De forskjellige kjøkkenprodusentene har ulike kolleksjoner av landlige kjøkken, og ofte ligger fokuset på de små, sjarmerende detaljene. Det er ofte snakk om lyse nordiske kjøkken med utskjæringer, glassdører med sprosser og romantiske håndtak.

Ifølge kjøkkenprodusenten Invita gir glassdører med sprosser et lyst og lett uttrykk på det landlige kjøkkenet, og de fungerer godt som overskap, høye vitrineskap eller under en kjøkkenøy. Det romantiske kjøkkendesignet passer godt i en klassisk villa eller i en leilighet i herskapelig stil. 

 

Et opslag delt af Invita (@invitadanmark) den

Avsnitt 5

Kjøkkendesign og trender

Det er verken fornuftig eller smart å kjøpe nytt kjøkken utelukkende på bakgrunn av dagens trender. For det er nettopp på denne måten du ender opp med et postkasserødt kjøkken i høyglans, som du absolutt ikke liker, bare fordi kjøkkenselgeren en gang fortalte deg at dette var siste mote.

Du skal alltid følge din egen stil når du velger kjøkken, men det kan likevel være nyttig og inspirerende å vite hva som rører seg innenfor kjøkkendesign. Her får du en oversikt over hvilke kjøkkentrender BoligPluss mener du bør holde et ekstra øye med i 2018.

1. Gjør det enkelt

Det er et stort prosjekt å bygge nytt kjøkken, men hva hvis det ikke behøvde å være det? Hva om du kunne få et splitter nytt kjøkken, uten at du behøvde å investere i en stor verktøykasse eller å holde av flere uker i kalenderen? Stadig flere designfirmaer legger vekt på kjøkkenløsninger som er enkle å montere, og blant disse finner vikjøkkenfirmaet Epoq. De har lansert en kjøkkenløsning der du rett og slett kan kjøpe et nytt kjøkken online – og det uten et eneste verktøy.


2. Nordisk og lys eik

Ifølge BoligPluss er lyst treverk et must for deg som elsker den rene, nordiske stilen. Et kjøkken anno 2019 bør ha fokus på treets naturlige struktur. Flotte trefronter passer perfekt inntil lyse vegger og tak, og du kan gjerne understreke stilen med et spisebord og stoler i samme materiale. Fyll kjøkkenbenken med skjærefjøler i samme materiale og noen friske, grønne planter i ulike størrelser for å skape litt ekstra liv.

3. Håndmalt blått

En farge, som ifølge BoligPluss, preger årets kjøkkentrend er blå. Og spesielt fargen «Hav» som blant annet benyttes av kjøkkenprodusenten Kvänum. Dette er en flott farge, som både BoligPluss og vi elsker. For å hive seg på denne håndmalte trenden, trenger du verken å skifte ut hele kjøkkenet eller å betale i dyre dommer. Alt du trenger er en stødig hånd, en pensel, en rull og et spann med din favorittfarge.

Er du ekstra modig, kan du gå løs på hele innredningen og male både hyller, veggen og for eksempel en krakk i samme farge. De blå nyansene ser forresten fantastiske ut sammen med detaljer i messing.

4. Mørke metaller

En annen metallisk trend er den mørke varianten. Dette gjelder alt fra brunert messing til svart, og gjelder særlig innenfor kjøkkenarmaturer – med god grunn. Mørke kjøkkenarmatur skaper nemlig en dramatisk effekt og BoligPluss anbefaler å kombinere dette sammen med et grått eller svart kjøkken.

Noe du bør ha i bakhodet når du velger mørke kjøkkenarmaturer, er hvilken farge du skal ha på kjøkkenvasken. En mørk armatur kombinert med en hvit vask vil skape en spennende kontrast.


5. Et gyllent grep

Messing har preget trendbildet de siste årene, men ingenting tyder på at de metalliske fargene skal forsvinne fra trendbildet. På samme måte som arkitekttegnede møbler, går klassiske materialer aldri av moten og patinerer med sjarme. Du skal derfor ikke være redd for å investere i en benkeplate av marmor eller en messingkran til kjøkkenet ditt.

Ifølge BoligPluss gir varme metaller glød og varme til både lyse og mørke kjøkkeninnredninger. Bruk gjerne messing som en rød tråd som binder stilen på kjøkkenet sammen, ved å velge både kran, lamper og håndtak i dette materialet. Les mer om hvordan du hopper på messingbølgen.

6. Helsvart

Ut med det hvite og inne med det svarte. Det svarte kjøkkendesign ligger an til å bli en arvtaker til det klassiske, hvite og tilfører både kant og karakter til boligen. Et helsvart kjøkken gir et rått og minimalistisk uttrykk, som igjen kan fremheves ytterligere med møbler og tilbehør i samme farge.

For å skape et ekstra dramatisk uttrykk kan du for eksempel tilføre et mørkt kjøkkengulv, gjerne ved å male eller olje det du allerede har, hvis det er mulig. Om du ønsker å tilføre kjøkkenet kontrast, kan hvite vegger eller en variant av treværk benyttes. Du kan også overraske med en messingkran på det ellers svarte kjøkkenet, for å tilføre et blikkfang og personlighet.

7. Tett på naturen

En annen trend i følge BoligPluss er å trekke naturen inn på kjøkkenet. Treverk er hottere enn aldri før – og mener vi skikkelig treverk der strukturen i treet kommer tydelig frem. Et eksempel på dette er kjøkkenet fra Svane, som har lansert det splitter nye materialet Raw, en finertype i eik som er behandlet med en matt, svartpigmentert lakk som fremhever de naturlige åretegningene. 

8. Effektfulle flater

Er du en av dem som liker et dramatisk uttrykk, vil du nok også like denne trenden, som fokuserer på mønster og struktur. Vil du ha et kjøkken med skikkelig wow-effekt? Ja, da er dette trenden å hive seg på. Velg fronter med struktur eller i rå materialer, velg pasteller eller støvete nyanser eller kanskje en blanding? Her er det bare å leke seg. IKEA er blant forhandlerne som har snappet opp denne trenden og tilbyr fasettslipte kjøkkenfronter med tredimensjonale overflater som gir kjøkkenet et flott, grafisk skyggespill.

9. Fusion

I denne kjøkkentrenden handler det mer om å mikse ulike stilarter, enn å få frem et stilrent preg. Hiv deg på denne trenden ved å kombinere materialer som tre, kork, messing, corian og keramikk, gjerne fra ulike tidsepoker, og i din helt egen fargepalett. Denne trenden handler om å skape et eklektisk kjøkken, helt etter egen smak og eget hode. Fokuset er her på det stilskapende fremfor det stilrene, og du kan leke deg og gi kjøkkenet ditt et høyst personlig uttrykk. Et tips kan være å «customize» et IKEA-kjøkken, gjennom å bytte ut enkelte skapdører, grep eller kjøpe en kjøkkenkran med særpreg.

10. Treverk i stramme rammer

Som du sikkert allerede har lagt merke til, er kjøkken i treverk tilbake for fullt – og det med et pang! La deg friste av et stort utvalg, enten du foretrekker lyst tre, mørkt tre, oljet eller lakkert – alt er like hot.

Et flott eksempel på noen som har omfavnet denne trenden er kjøkkenprodusenten, Tvis med sitt kjøkken, «Nordic Eik», hvor et stramt design settes i kontrast til det naturlige eiketreet. Den tydelige kontrasten fører til at treet virkelig får vist seg fra sin beste side.

Smykket på kjøkkenet

Vi har allerede vært inne på det i forbindelse med avsnittet om de mørke og gylne metallene, nemlig kjøkkenkranen. Et kjøkkenredskap som de siste årene har blitt mer og mer et designobjekt. Kjøkkenkranen har blitt et element som tilfører et designmessig preg, og det er derfor lurt å tenke nøye gjennom hvilken stil du ønsker, før du velger denne.

Gylne metaller har vært svært populært de siste årene, og vi finner mange eksempler på flotte designkjøkken med messing – og gullkraner. Også den matte, svarte kranen er populær med sitt sofistikerte og monokrome uttrykk.

Det finnes flere brands som har spesialisert seg på lekre vannkraner med et bredt utvalg av funksjoner. I dag kan du få vannkraner med kokende vann, vann med kullsyre, og du kan til og med få vannkraner i 24 karat gull. Vannkranen er ikke lenger den kjedelige i kjøkkenklassen, men av dem som tilfører klassen det lille ekstra.


 

Et opslag delt af Quooker Danmark (@quookerdanmark) den

Avsnitt 6

Inspirasjon til kjøkkenavdelingen

Den åpne kjøkkenløsningen har blitt populær, fordi vi bruker mer og mer tid på kjøkkenet. I dag er ikke kjøkkenet kun et sted for matlaging, men også et sted hvor vi snakker sammen, gjør lekser med barna og hygger oss.

Hvis du vurderer å lage en åpen kjøkkenløsning, er det flere ting du bør ta høyde for. Det er sentrale elementer som akustikk, valg av kjøkkenvifte, kjøkkenøy og oppbevaring som kan være avgjørende for om det blir det en god og anvendelig kjøkkenløsning.

Selv om det kanskje ikke virker så avgjørende å velge den riktige, stillegående kjøkkenviften, er det viktig å holde styr på disse praktiske elementene, om du ønsker en velfungerende, åpen kjøkkenløsning. I vår store guide om kjøkkenløsninger kan du lese om de ting du skal overveie. 

Du kan finne et hav av eksempler på gode og inspirerende kjøkkenløsninger på sosiale medier som Pintrest og Instagram – så her er det bare å boltre seg.

Avsnitt 7

Inspirasjon til kjøkkenfliser

Det kan være vanskelig å velge fliser til kjøkkenet, spesielt fordi det finnes et utall av valgmuligheter når det kommer til farger og mønstre. I tillegg må du ta stilling til en rekke praktiske spørsmål før du bestemmer deg for en konkret flistype. For deg som er i tvil, kan det være lurt å lese seg litt opp i forkant. Det er mange gode steder du kan hente tips. Blant annet har Byggkeramikkforening samlet en god del praktisk informasjon om flis på sine sider, som du kan lese mer om her.

Mønstre

Du kan velge mellom å legge flisene dine i rette rekker, eller ulike mønstre. Ekspertene råder deg dog til å passe på at flisene ikke legges i alt for kompliserte mønstre, da dette kan få rommet til å fremstå som uharmonisk og rotete. Dette er det spesielt viktig at du tenker over dersom kjøkkenet ditt er lite. På samme måte som det finnes tidløse farger, finnes det også noen flismønstre som er mer klassiske enn andre.

Farger

Det er dyrt å skifte fliser, derfor kan det være lurt å velge noen som har nøytrale og tidløse farger. Eksempelvis ved å velge fliser i hvite, grå, sorte eller beige toner. En av de største forskjellene når det kommer til farger, er at de mørke flisene krever mer rengjøring enn de lyse. Ettersom både skitt og f.eks kalk synes bedre på mørke fliser, kan det være mest praktisk å velge en lys variant. 

Antall

Selv om det høres banalt ut, anbefaler vi at du kjøper ekstra fliser. Flisene skal ofte skjæres til så de passer rommet, og her blir det gjerne litt avfall. Det kan også hende at flisene går i stykker på et senere tidspunkt, og da er det en fordel å ha noen ekstra på lager. Det anbefales at du kjøper ti prosent mer flis enn du har planlagt å bruke.

Størrelse

Fliser kan fås i så å si alle størrelser, og det er slett ikke likegyldig hvilke mål du velger. Tommelfingerregelen er å velge store fliser til store rom, små fliser til små rom, og at flisene på gulvet skal være like store eller større enn flisene du har på veggen.

Fuger

Går vi litt enda litt mer inn i detaljene, har fugenes bredde også betydning for hvilket uttrykk veggen eller gulvet ditt får. Hvis du skal ha fliser på både vegg og gulv, er det en god idé at fugene passer sammen i farge og bredde. Det skaper nemlig harmoni.

Et annet råd fra ekspertene, er at dersom du velger rustikke kjøkkenfliser, bør du velge en bredere fuge enn om du velger glatte fliser. En typisk fugebredde for glatte fliser er fire millimeter, mens for rustikke fliser kan det være helt opp til ti millimeter.

Fugemassen kan fås i forskjellige farger, som sørger for at du får akkurat det uttrykket du ønsker.

Akustikk

Fliser har en hard overflate som absorberer mindre lyd enn materialer som tre og linoleum. Flisene kan derfor gi dårlig akustikk og romklang på kjøkkenet. Sørg derfor for å bryte de harde materialene med ting som absorberer lyden. Det kan for eksempel være møbler, gardiner eller tepper.

Spør gjerne fagpersoner dersom du er usikker, de vet hva du skal være oppmerksom på, og ofte kan de se muligheter som du aldri hadde tenkt på. Nå som det er sagt, kan vi gå over til den litt morsommere delen, nemlig inspirasjon til flotte kjøkkenfliser.

Inspirasjon til farger, mønstre og former

Du kan også være mer løssluppen i ditt valg av kjøkkenfliser. De fleste velger nøytrale og lyse fliser i tråd med nordisk stil, fordi det er klassisk og tidløst. Men ettersom farger stadig blir en større del av kjøkkeninnredningen og designet, kan du gjerne la de fargerike flisene ta større plass. Du kan for eksempel velge å bruke dem på mindre områder, blant annet på veggen bak komfyren. 

Mønstrete fliser gir deg også muligheten til å gjøre kjøkkenet mer personlig. I det siste har en marokkansk bølge skyllet inn over den nordiske innredningen, som en motvekt til den klassiske minimalismen. Kanskje du kunne forsøke å hoppe på den bølgen og finne noen marokkansk-inspirerte fliser til kjøkkenet ditt? De nordafrikanske flisene gir både liv og varme til et klinisk standardkjøkken. 

Ifølge Innredningsuniverset Houzz, har den såkalte metroflisen vært populær de siste årene. Flisenes karakteristiske, rektangulære form gir en klar assosiasjon til metrosystemet i Paris, og minner om flisene man brukte på slakterier og sanitære områder for 100 år siden. Metroflisen kan derfor gi kjøkkenet ditt et lekkert og industrielt utseende. Flisene fås gjerne i sort eller hvitt, og kommer med og uten fasett og med både matt og blank overflate. 

De siste årene har den sekskantede formen, hexagon, i stadig større grad blitt brukt som et alternativ til den klassiske firkantede flisen. Det skriver Informasjonskontoret for farge og interiør – IFI. Flisens mange kanter gir liv til rommet og danner er grafisk og effektfullt mønster, selv hvis du bruker ensfargede fliser

Et annet geometrisk alternativ til den kvadratiske eller rektangulære flisen, er diamantformen, også kalt harlekin. Denne gir også et fint, grafisk mønster. Du kan finne mer inspirasjon her og her

Indholdsfortegnelse

Avsnitt 8

Inspirasjon til farger til kjøkkenet

Gjennom mange år, har det hvite kjøkkenet vært en klassiker, mye fordi dette er et tidløst og sikkert valg. Det hvite kjøkkenet er fortsatt populært, men de siste årene har vi sett flere og flere eksempler på flere modige kjøkkenvalg.

Ifølge blant annet HTH, er farger for fullt tilbake på kjøkkenet. Farger som grå, dyp midnattsblå og mørk tre er en del av 2018s heteste fargepalett. Fordelen med disse er at de gir et balansert og stilrent uttrykk, og at de samtidig går godt sammen med klassiske farger som hvitt og sort.

Her har du noen tips til hvordan du kan bruke farger:

   • Miks tre med årets fargepalett, da tre harmonerer godt med den grønne, naturlige og skandinaviske fargepaletten.

   • Kombiner lyse og mørke farger for å oppnå kontrast. En hovedregel er at lyse farger gir energi, mens mørke farger skaper ro.

   • Behold benkeplaten i en klassisk farge. Det kan ofte være dyrt og vanskelig å skifte ut benkeplaten, og det er derfor en god idé å velge noe som kan beholdes i lang tid fremover.

   • Benytt gjerne farger på kjøkkenskapene. Dette vil ha god effekt fordi skapdørene er blant de største flatene på kjøkkenet.

   • Gjør vannkranen til kjøkkenets blikkfang ved å velge en modell i sort, gull eller messing.

   • Gå etter smarte og enkle fargeløsninger ved for eksempel å male en vegg eller velge kjøkkentilbehør i én bestemt farge.

Her kan du lese mer om, hvordan du bruker farger på kjøkkenet.

Fargenes virkning

Farger er generelt et godt redskap for å manipulere rom og skape den stemningen man ønsker. Farger kan gjøre rom mindre eller større, de kan skjule elementer i rommet, rette opp skjeve proporsjoner, skape sammenheng i et stort rom og få det til å se ut som om det er høyere under taket enn det det i virkeligheten er.

La oss være enige om at farger kan endre mye, og at det er derfor ikke er noen gode grunner til å ikke utnytte dette. Men det kan være vanskelig å velge farger, og vi har derfor satt opp en liste med hva du bør tenke på når du velger farger til innendørs bruk. Du bør ta høyde for husets utseende, rommets plassering med tanke på sollys og rommets funksjon når du velger farger. En ting er hvordan fargen spiller sammen med lyset, rommet og resten av huset, men noe annet er at fargene i seg selv har bestemte effekter. Det finnes ingen fasit på hvordan farger virker, men i listen under vil du finne noen overordnede prinsipper.

 • Lyse farger kan få kjøkkenet til å virke større.
 • Mørke farger kan få kjøkkenet til å virke mindre.
 • Dempede farger gir ro.
 • Kalde farger kan få kjøkkenet til å virke større og mer luftig, mens varme farger kan gi rommet en lun og hyggelig atmosfære.
 • En farget endevegg kan samle et avlangt rom og få det til å virke kortere.
 • Nøytrale farger gjør det lettere å møblere et rom.
 • Sterke farger og kontraster tar oppmerksomhet, og en enkelt farget vegg kan benyttes for å flytte fokus til et bestemt sted i rommet.
 • Sterke farger og kontraster kan virke forvirrende i et rom som er tett møblert. Slike farger fungerer ofte best i minimalistiske rom.
 • Mennesker oppfatter farger forskjellig. For noen vil rød signalisere fare, mens fargen for andre vil virke rolig og varm. Du bør derfor velge farger på bakgrunn at hvordan du selv opplever dem.

Valg av farger er ofte forbundet med trender, og det er selvsagt en trendpalett for 2018 også. Ifølge Jotun er det spesielt rødbrune nyanser, gylne nyanser og de grønne og blågrønne fargetoner vi bør holde et øye med dette året.

Indholdsfortegnelse

Les mer

Ønsker du mer inspirasjon til kjøkkenet ditt?

Flere artikler