Inspirasjon til farger på kjøkkenet: Bruk den blå fargepaletten

Det nøytrale hvite kjøkkenet er på vei ut. Vi vil ha mer dramatikk i boligen, og her får du inspirasjon til hvordan du kan jobbe med farger på kjøkkenet.

Det hvite kjøkkenet har vært en stor favoritt i mange år. Men nå ser det ut til at noe skjer.

Fargepaletten har blitt større de siste årene, og hos kjøkkenprodusentene er de heller ikke redde for å inspirere til fargebruk på kjøkkenet. Tendensen kommer for eksempel til utrykk i HTHs nye kjøkkenkolleksjon "Midnattsblå" og Kvänum kjøkkens design "Dalby Hav". Flere eksempler på den blå kjøkkenbølgen viser seg også på den sosiale media-kanalen Pinterest, hvor man kan gå på oppdagelse og finne inspirasjon til bruk av farger.

Fremtiden er altså blå, og det er ikke så merkelig. Vi har nemlig et helt spesielt forhold til akkurat den fargen her hjemme. Det forklarer arkitekt MMA hos Svane Køkkener, Rolf Birk.

― Blått har alltid hatt en ganske god plass i skandinavisk design. Det er en farge som vi finner i naturen, i havet og på himmelen. Blått tiltaler oss og representerer naturen, sier han.

Kjøkkenet ditt trenger ikke være klassisk skandinavisk og konservativt. Les vår guide til inspirerende, utenlandske blogger – her er det mye fokus på farger.

Generelt opplever Rolf Birk at vi i dag velger naturlige farger og materialer til kjøkkenene våre. Vi velger overflater som kan merkes og som føles ekte.

― Vi er lei av falske ting, og søker oss tilbake til det naturlige uttrykket. Vi har mistet forbindelsen til naturen, og vi kompenserer ved å hente farger og natur inn i boligen, mener arkitekten fra Svane Køkkener.

― Det sitter ganske dypt i oss at vi skal kunne like kjøkkenet i lang tid, for vi skal bruke det lenge.Slik at nok de fleste av oss oppdratt, og så blir det sikkert litt konservativt.Brutte farger på kjøkkenet

Den blå fargen er i utgangspunktet en kald farge, og den passer godt til det bleke lyset som vi har her på de nordlige breddegrader. Allikevel er det ikke alle nyanser av blått som arkitekten anbefaler for et kjøkken.

― Alt annet enn rene farger. Ikke koboltblått eller «grekerblått». Det skal være en blåfarge med litt grått i, som fungerer godt sammen med naturmaterialer, forklarer Rolf Birk.

De grå tonene mykner opp den kalde blåfargen, og ifølge Rolf Birk føler vi oss generelt litt tryggere ved brutte farger på kjøkkenet.

― Vi skal trives på kjøkkenet i lang tid. Det er jo en stor investering og ligger mye arbeid bak det å få nytt kjøkken, og da er det jo mange som velger tradisjonelt og litt konservativt , sier han.

Det kan være vanskelig å innrede et nytt kjøkken. Få arkitektens fem beste innredningstips til kjøkkenet.

Bruk kontraster for å skabe balanse

Hvis du er fristet av ideen om et mer personlig og fargerikt nytt kjøkken, kan du med fordel bruke kontraster for å unngå at én enkelt farge blir for dominerende. Men det er ikke likegyldig hvilken nyanse du skal bruke hvor.

― Kjøkkener har en litt artig funksjon fordi det både er et rom og et møbel, sier Rolf Birk.

De høye elementene, høyskapene, inngår i en romlig sammenheng, mens de lave elementene, underskapene og bordplaten, i større grad oppleves som et møbel. 

― Og det smitter av på den måten vi setter sammen fargene på, sier Rolf Birk.

Som arkitekt anbefaler han å velge lyse farger til høye elementer, fordi det gjør rommet lysere. Som kontrast kan du velge en mørkere farge til lave elementer, som dermed kommer tydeligere frem. Du kan lese mye mer om, hvordan du bruker farger på kjøkkenet i vår store inspirasjonsguide.