Fra kjøkkenøy til halvøy: — Det har uten tvil vært det største kompromisset

Da familien Suhr skulle modernisere 70-tallskjøkkenet, var drømmen å skape et samlingssted, og derfor ville de ha en kjøkkenøy. Men det har ikke latt seg gjøre. Allikevel har kjøkkenet blitt slik de håpte på.

Christian tar en liten slurk av saften som han selv har blandet med uttrekksslangen på Quooker-kranen, mens mamma Camilla skjærer gulrøtter til kveldsmaten. Thomas setter seg ved siden av sønnen, og sammen ser de i Christians yndlingsbok om fotballstjerner. Slik ser mange sene ettermiddager ut på det åpne kjøkkenet hos familien Suhr i danske Dragør, og det var akkurat det de håpte på da de kjøpte vinkelhuset ved vannet for to år siden.

― Vi bodde i en leilighet og ønsket oss et hus, og så falt vi for dette stedet, men det var mange ting man måtte lukke øynene for hvis man skulle se idyllen, forteller Thomas Suhr, 48 år og prosjektleder i Danske Bank.

Camilla Suhr, 43 år og arbeidsmiljøkonsulent i Novo Nordisk, nikker og forteller om «sigaresken» fra 1977 med lyserøde gulv og et innstengt kjøkken med lavt kjøkkenbord og en uttrekksplate til husmorens kaffepause.

Fleksibelt kjøkkenbudsjett

Et kjøkken, som i tillegg til noen tydelige ønskemål om design og utseende, frem for alt skulle være åpent og samværsmidtpunktet. Budsjett? Ca. 150 000–175 000 kr.

― Med mulighet for litt mer hvis vi virkelig falt for noe underveis, sier husets bankmann, som Camilla kaller mannen sin.

Det er viktig å ha kontroll over budsjettet når du planlegger et nytt kjøkken. Her kan du lese mer om hvordan du gjør det.

Men først måtte de lage mat på et grovkjøkken og spise ved hagebordet.

― Vi flyttet inn for to år siden og har renovert mens vi har bodd her. Det betyr at man tar renoveringen i etapper, og derfor var det først for et år siden at vi begynte med kjøkkenet som ble omgjort sammen med stue og spisestue.

Camilla og Thomas har gjort noe av jobben selv, som å rive en lettvegg inn til kjøkkenet, fjerne fliser og lerketrepaneler. Ellers overlot de det meste til profesjonelle.

― Det har vært en ganske enkel prosess hvor den største utfordringen har vært å få håndverkerne til å komme til tiden, sier Thomas og slår ut med armene.

Han nevner også en liten tvist med kjøkkenfirmaet om leveringsdatoen. Ellers har det ikke vært noe.

Les også hvilke feil du skal unngå, når du planlegger nytt kjøkken.

Parets ideer om kjøkkenet er de enige om, og de kom tidlig i prosessen.

― Allerede da vi kjøpte huset, begynte vi å snakke om hvordan kjøkkenet skulle se ut. Vi forsket litt på nettet der det meste handlet om hvilken modell vi likte, og når vi senere besøkte forskjellige kjøkkenfirmaer, handlet det om hvilke kjøkkenfronter vi likte best, forklarer Thomas.

Fra hvitt til svart

Siden det har vært hvitt kjøkken i parets tre siste boliger, visste de også at denne gangen skulle det være svart.

― Og da vi så en svart modell med innfreste håndtak hos et av kjøkkenfirmaene, visste vi at det måtte bli det, selv om det faktisk bare var det andre kjøkkenfirmaet vi besøkte, sier Camilla.

Det ble svartbeiset eik med trestruktur fra JKE Design – for treet skulle gjerne anes i det svarte, syntes begge to – og en benkeplate i gråoljet ask samt store italienske fliser på gulvet.

― Det er ikke fordi vi henger oss veldig opp i design, men inntrykket skal være pent siden vi hadde en drøm om et åpent kjøkken, sier Camilla.

På hvitevaresiden valgte de blant annet to høyovner, den ene kombinert med mikro, en uttrekksvifte som ser ut som en flatskjerm og en Quooker.  

Fra kjøkkenøy til halvøy

Før alt kom på plass, var det en lengre fase hvor vi snakket mye med kjøkkenfirmaet om plassering av elementene på det åpne kjøkkenet, og ikke minst om parets ønsker om en kjøkkenøy.

― Det var riktig godt å ha profesjonelle til å stille alle de spørsmålene vi selv ikke hadde tenkt på. For eksempel at det skulle være en blanding av to og tre skuffer, slik at det ser visuelt harmonisk ut. De foreslo også å blende en dør ut til entreen slik at vi fikk mer plass på kjøkkenet, og de fikk oss til å gå bort fra kjøkkenøya fordi det helt enkelt ikke ville være god nok plass rundt den, sier Thomas.

Det ble til en halvøy. Det vil si en kjøkkenøy som i virkeligheten henger fast med resten av kjøkkenet.

― Det har uten tvil vært det største kompromisset, men i dag er jeg veldig glad for at vi ikke bare har 80 cm til å bevege oss rundt på, og så fungerer halvøya akkurat på samme måte, og det er jeg ganske overrasket over, sier Camilla.

Kanskje drømmer du også om en kjøkkenøy. Her er alt du trenger å vite om den populære løsningen.

Flere kompromisser

Paret valgte å ikke flytte vanntilførselen og avtrekksvifta, så de står på samme sted som tidligere. Det betydde også at parets forslag om ei avtrekksvifte ved høyovnene ikke kunne la seg gjøre.

― Vi orker ikke matlukt i hele stua, så vi snakket en del om muligheten til å plassere ei vifte like ved ovnene. Men ingen av de kjøkkenfirmaene vi spurte, kunne etterkomme det. Da hadde det blitt en vanlig ovn under avtrekksvifta, men det ville vi ikke. På den måten har vi latt oss styre av den opprinnelige kjøkkenplasseringen, sier Thomas.

Fryseren ble det ikke plass til på grunn av en dør – fryseren står derfor i grovkjøkkenet som er rett ved siden av. Til gjengjeld fikk vi et veldig praktisk kolonialskap.

― Jeg vet at det høres litt merkelig ut, men jeg elsker det skapet. Det er plassert der hvor det tidligere var et lite skap og et klappbord. Kolonialskapet er en sånn ting som fungerer riktig godt i hverdagen, fordi det er høyt og smalt med uttrekksskuffer som man lett kan nå.

Quooker skal/skal ikke?

― Det tenkte vi faktisk lenge på. For helt ærlig – er den virkelig så smart?

Thomas rister på hodet, men smiler. Camilla sier at de hadde jo faktisk en vannkoker. Men på skeptikernes respektive arbeidsplasser traff de begeistrede fans som overbeviste dem.

― En kollega som akkurat hadde fått nytt kjøkken, sa til meg at 13 000,- for en vannkran kanskje høres mye ut, men tro meg at du raskt finner ut av hvor sinnsykt smart den er, sier Thomas.

Quooker-kranen kan brukes til så mangt. Finn ut av hvordan du får mest ut av den kokende vannkran fra Quooker.

Og ettersom paret før hadde en uttrekksslange i det tidligere kjøkkenet, valgte de Quookers nyeste modell, Flex, som også har uttrekksslange.

― Uttrekksslangen gjør spesielt rengjøringen enkel, og selve Quooker-kranen bruker vi hver dag til alt fra en rask kopp te til koking av grønnsaker. Når vi skal ha gjester trenger vi ikke å planlegge alt så omstendelig som tidligere. Krana med kokende vann, i kombinasjon med høyovner og lynraske induksjonskokeplater, gjør det veldig overskuelig å lage flere retter samtidig.  

Det realistiske drømmekjøkkenet

Alt i kjøkkenet er faktisk skuffer. Det er bare ett tradisjonelt skap i et dødt hjørne ved halvøya som paret selv foreslo for kjøkkenfirmaet.

― Det kan godt være at drømmekjøkkenet mitt ville ha kostet mange millioner og vært fullstappet av Philippe Starck-design, med spesialimportert granitt hugget av en jomfru i Italia, men kjøkkenet har blitt som vi drømte om ut fra de rammene og mulighetene vi hadde, sier Thomas på det opplagte spørsmålet om alle kompromisser, valg og fravalg, og om kjøkkenet ble slik de håpte på.

Camilla nikker overbevisende.

Familien Suhrs kjøkken har kostet 200 000,- og tok ca. 6–7 uker å få ferdig, samtidig som de renoverte stua og spisestua.

Drømmekjøkkenets tre største kompromisser

  • Forestillingen om en kjøkkenøy ble ikke innfridd på grunn av for liten plass. I stedet fikk i en halvøy.
  • Fryseren er plassert i grovkjøkkenet på grunn av plassmangel.
  • Valgte å la seg styre av installasjonenes opprinnelige plassering, noe som umuliggjorde kombinasjonen av ei avtrekksvifte med høyovner.
  • Det vi ble mest fornøyd med var Halvøya. Argumentene mot en kjøkkenøy var gode, så vi ble overtalt til å velge en halvøy. Det er vi glade for i dag.
  • Quooker-kranen. Vi var litt skeptiske, men ble gledelig overrasket over hvor mye den forenkler i hverdagen.
  • To høyovner kombinert med en mikroovn, er luksus. I tillegg nyter vi av å ikke måtte bøye oss ned etter maten i stekeovnen.

Camilla Suhr (43)