Et hull i jorden ble til et kjøkken: Liv og Nicolai fikk noe de aldri hadde drømt om

Da Liv og Nicolai skulle velge nytt kjøkken, var hjemmet fremdeles et hull i jorden og en tegning på et papir. Når kjøkkenet inngår som en del av et prosjektsalg, gjelder det å forestille seg noe som ennå ikke eksisterer.

― I virkeligheten drømte vi jo om et kjøkken/allrom, sier Liv Otto Hassert og åpner dørene slik at kjøkkenet nærmest glir i ett med omgivelsene utenfor.

Terrassen med tremøbler i retrostil og den sparsomme beplantningen som vitner om nybygg, gir god oversikt over en lekende barneflokk under oppsyn av et par foreldre. 

Hvis det ikke var så tydelig at vi befinner oss i en moderne boligblokk midt i Valby utenfor København, så er det nesten som å komme til en gammel bakgård der man passer hverandres barn.

― Akkurat nå heter du vist bare «Sjenert», sier Liv til datteren, Elin på 2 år som kikker nysgjerrig og stille på kvinnen som har kommet for å få høre om kjøkkenet til mamma og pappa.

Kunsten å forestille seg et kjøkken

― Vi bodde i en studioleilighet med et lite og mørkt kjøkken da vi skrev under på kontrakten til vår første egeneide bolig, forteller Liv som er 29 år og sammen med Nicolai Grube Rosen.

Liv holder på med en ph.d. i bedriftsledelse hos Mærsk, mens Nicolai er administrerende direktør for en avdeling i et firma som driver med skadedyrbekjempelse. Ut fra tegninger og visualiseringer måtte paret ta stilling til en rekke ting da de kjøpte boligen.

Det kan være vanskelig å forestille seg et ferdig kjøkken, og det er mange fallgruver når man skal planlegge et nytt kjøkken. Her er seks feil du skal unngå.

― Det var februar 2016 og fremdeles bare en tom grunn, og i løpet av de neste halvannet året fikk vi ta mange beslutninger om hvilke fliser og gulv vi ville ha. Ikke bare på kjøkkenet, men også andre steder, spesielt på badet. I tillegg måtte vi finne ut av om vi var fornøyde med kjøkkenet som det var eller om vi ville kjøpe til noe.

Alle farger og materialer

Laminat eller corian? Massiv alm eller standard hvitlakkert? Hvit eller svart vask? Det var mange muligheter når det gjelder farger og materialer til det klassiske vinkelkjøkkenet.

― Det var snakk om et standardkjøkken som man kunne oppgradere om man ønsket. Så det handlet ganske mye om hvor mye ekstra man var villig til å betale, sier Liv som synes at akkurat den prosessen var litt vanskelig.

― Det handlet ikke så mye om pengene, men mer om at vi ikke hadde sett rommet enda og ettersom vi, på det tidspunktet, kom fra et lite og mørkt kjøkken, så lot vi oss nok styre litt av at det skulle være lyst, forteller Liv.

Her får du tips og råd om bruk av farger og kontraster på kjøkkenet.

Den unge familiens kjøkken er utvilsomt lyst. Ja, det er nærmest helt hvitt bortsett fra en sorte vasken.

― Vi valgte å flotte oss med vask og benk i corian – en komposittplate med en massiv overflate – fordi vi ikke liker laminat, og hvis det kommer skader på corianbenken, så kan man slipe dem vekk. Det hvitlakkerte kjøkkenet med innfreste håndtak likte vi veldig godt, og det var standardkjøkkenet. Sånn sett var det en enkel avgjørelse. Quooker-kranen var en selvfølge – den måtte vi bare ha.

Et enkelt valg

― I virkeligheten synes jeg at hele denne prosessen med begrensede valg har vært veldig enkel. Jeg vet faktisk ikke hva vi skulle gjort annerledes hvis vi hadde fått frie tøyler. Rommene var jo som de var, og det gjorde at vi helt fra starten skrinla drømmen om et kjøkken/allrom, sier Nicolai.

Se også designelskernes IKEA-hackede luksuskjøkken.

― Men at vi fikk dette, sier Liv og peker ut mot kjøkkenets åpne parti – at dørene kan åpnes helt opp slik at man nærmest får et utendørs kjøkken/allrom i stedet, er virkelig flott. Integrasjonen mellom ute- og inneareal var en gledelig overraskelse, selv om jeg i starten var litt bekymret for hvordan det ville bli når kjøkken og garderobe går i ett og er det første man kommer inn til. I dag synes jeg at det fungerer veldig bra.

Noe som ikke har fungert så bra, er utbedringer av f.eks. skuffer som ikke glir ordentlig på plass og det faktum at det er en for liten fuge mellom vask og benkeplate.

― Vi hadde en utfordring med kjøkkenfirmaet i forhold til utbedring av feil og mangler, og det var faktisk litt overraskende at det var en så langsommelig prosess. Det tok nesten et helt år. Men det viste seg at om man velger til ekstra, så faller det utenfor byggherrens ansvar. Det har uten tvil vært det vanskeligste, for det visste vi ikke om på forhånd og vi var ikke forberedt godt nok på det, sier Liv.

De gode fravalgene

I tillegg til ekstra ting, har Liv og Nicolai også valgt bort en hel del ting på kjøkkenet.

― Siden vi begge hadde et kjøkken/allrom i tankene og kom fra et lite kjøkken, så hadde vi en forestilling om å få flere høyskap og ingen overskap. Men, vi synes ikke vi hadde skapplass nok til å fjerne overskapene, så de ble hengende. Det var faktisk et kompromiss, sier Nicolai.

Paret valgte også å fjerne en kjøkkenbar som hørte med standardkjøkkenet.

― Vi valgte å fjerne den kjøkkenbaren for å få en mer flytende overgang inn i spisestua, slik at det ikke så for inneklemt ut, siden gang og kjøkken henger sammen. I stedet fikk vi noen bredere skuffer. Når jeg tenker etter, er jeg ganske glad for valgene og fravalgene fordi de fungerer godt i hverdagen, sier Liv og går ut gjennom kjøkkenets åpne dørparti og setter seg på terrassen for å nyte resten av dagen med mann og barn.

Quooker i blodet

Liv har vokst opp med en Quooker og kaller den ganske enkelt «ekstremt smart».

― Vi bruker den til å lage havregrøt, til å koke grønnsaker, lage Nescafé og te.  Alle sånne funksjonelle ting. Og hadde vi hatt en da Elin var liten, så ville vi nok sikkert brukt den til å koke tåteflasker med. I dag brukes den til å koke sutter også. Det er en flott ting å ha, og den gjør mange praktiske gjøremål enklere, sier Liv.

Nicolai, som vanligvis er den siste som kommer hjem, kommer inn døren og blander seg inn i samtalen.

Design, pris og kvalitet

I alt har paret brukt 70–80 000 kr ekstra på leiligheten, og kjøkkenets andel ligger på ca. 30–35 000 kroner. De hadde ikke satt noe budsjett, men de var enige om å holde det på et fornuftig nivå. Også selv om det skulle ta seg godt ut.

― Design og utseende er ganske avgjørende, men det skal også henge sammen med pris og kvalitet, og i tillegg skal det jo helt klart være en høy funksjonalitet på kjøkkenet. Men hvis det er et rom man bruker mye og ofte har gjester, så må det jo også være estetisk pent, sier Liv.

Du kan få enda mer inspirasjon til ditt nye kjøkken i vår store inspirasjonsguide.

Nicolai tilføyer:

― Et lekkert IKEA-kjøkken ville også vært fint for meg.

Drømmekjøkkenets tre største kompromisser

  • Innredningen var fast, noe som betydde at ønsket om et kjøkken/allrom ikke kunne la seg gjøre.
  • Lang prosess med å utbedre feil og mangler.
  • Kjøkkenet var litt for lite til å unnvære overskapene.

Dette er vi mest fornøyde med

  • Quooker-kranen. Man finner jo ut av hvor mye kokende vann man bruker i hverdagen.
  • Vi setter stor pris på å ha fått mer plass på kjøkkenet enn det vi hadde tidligere.
  • Den gode oversikten og direkte tilgang til gården og lekeplassen, er suveren.

Liv Otto Hassert (29)