Her kan du finne ditt nyt retro-kjøkken

Retro er her, der og overalt. Drømmer du også om et kjøkken som er nærmere 1960 enn 2020? Da kan du få inspirasjon til et nytt retro-kjøkken, her.

I løpet av de siste årene har vi spesielt tatt 50-, 60- og 70-tallets boliginnredning til oss. Den trenden har også kjøkkenprodusentene snappet opp, og faktisk forhandler flere av dem kjøkken som tydelig bærer preg av en svunnen tid. Vi har samlet fire kjøkkenforhandlere som alle har sitt syn på hvordan dagens retro-kjøkken ser ut.

Du trenger ikke kjøpe et helt nytt kjøkken i 60-talls stil hvis du gjerne vil ha et retroinspirert kjøkken. En annen mulighet er å krydre innredningen med loppemarkedfunn og gjenbruksgull for å skape en nostalgisk stemning på kjøkkenet. Nips, møbler og lamper kan gjøre mye. Ofte er de små og litt skjeve detaljene som fullender retrostilen. 

Svane Køkkenet

Selv om Svane Køkkenet ofte forbindes med rene linjer og moderne design, er de også skaperne av kjøkkenkolleksjonen Retro. Med Retro forener Svane Køkkenet en enkel og klassisk innredning med en nostalgisk design. Kjøkkendesignen har et rammeutrykk med detaljer som vitrineskap, rammeprofil og spesialdesignede håndtak. Serien har en sjel og sjarm, men samtidig en moderne vri. Retro-kjøkkener passer derfor like godt til den gamle villaen som byleiligheten.

Det Mondæne Skur

I København bygger Det Mondæne Skur skreddersydde snekkerkjøkken fra bunnen. Ideen er å skape klassiske københavnerkjøkken, men med nåtidens finish. Det betyr at du for eksempel fremdeles kan få skuffer på glideskinner, selv om kjøkkendesignen er hentet rett fra 60-tallet. Det Mondæne Skur bygger kjøkken etter spesialmål, og elementene er i tre. Et snekkerkjøkken fra Det Mondæne Skur koster ifølge verkstedets nettsider fra 40.000 opptil 250.000 kroner.

Kvänum

Det svenske kjøkkenfirmaet Kvänum har produsert kjøkken i mer enn 90 år, og en av deres spesialiteter er nettopp det retro-inspirerte kjøkkenet. Kvänums retroserie ligger som en forlengelse av funkisstilen på deres kjøkkensdesign Banér og Trolle. Begge dørmodellene er falsede. Det betyr at halvdelen av dørens bredde går inn i skapet, mens den andre halvdelen ligger utenpå. Studio Kvänum har utstillingsrom i Oslo.

 

A post shared by Kvänum Kök AB (@kvanumofficial) on

Reform

Danske Reform har spesialisert seg i å lage arkitekttegnede fronter, sokler og bordplater til standard IKEA-kjøkken. Det betyr at du kan kjøpe skrog til det nye kjøkkenet på IKEA og oppgradere det med fronter fra Reform. Kolleksjonen Basis er inspirert av 60-tallets kjøkken, og den helt gjennomgripende retrodetaljen er kjøkkenskapenes runde, innfreste håndtak. Basis-serien fra Reform kan fås i forskjellige farger og varianter: malt, finér eller linoleum. På Reforms nettsider kan du få priseksempler på deres kjøkkenløsninger.

Les også hvordan du hopper med på messingbølgen - enda en retro-trend.