Et drømmekjøkken med plass til hele familien

Når man kommer inn i Trine og Morten Pandis' nybygde hus i Frederikshavn, blir man umiddelbart oppmerksom på det store kjøkkenet, og man forstår med en gang at dette er husets hjerte og samlingssted. 

Det begynte med at familien på tre ble til fire. Familieforøkelsen har i stor grad påvirket måten familien har skapt drømmekjøkkenet sitt på. Kjøkkenet skulle ha plass til matlaging, lek og til at man kunne sitte i vinduskarmen å følge med på livet utenfor. Forskjellige ønsker, både når det gjelder praktiske løsninger og design, skulle forenes, men det aller viktigste var at kjøkkenet skulle være et hyggelig rom.

 «Hyggelig»«luftig» og «romslig» har vært vårt mantra. Kjøkkenet skulle ha plass til hele familien, og til lek for familiens to minste. «Hygge» er viktig for oss, og det skulle på en eller annen måte inkorporeres, forteller Trine, om noen av de første tankene paret hadde før prosjektet ble mer teknisk og logistisk.

Det høres kanskje litt motstridende ut, at familien både ønsket seg et romslig og hyggelig kjøkken. «Hygge» forbinder man oftest med varme og nærhet i mindre rom, men samtidig ønsket paret luft, romslighet og nok plass til alle fire. Og paret klarte å forene alle ideene. Resultatet ble et romslig, hvitt kjøkken med rene flater og en åpen løsning mot den stor stuen. På den måten kan paret lage mat, mens barna leker i det samme rommet.

 

 

Bli inspirert av Trine og Mortens kjøkken/stue-løsning. Her får du innredningsarkitektens beste råd for en harmonisk og åpen kjøkkenløsning.

Hyggen kommer til uttrykk i en lun bruntone som paret har valgt til skapfrontene på kjøkkenøya. I tillegg har de skapt små soner i det store allrom, f.eks. kosehjørnet, hvor Trine og Morten ofte sitter med en kopp kaffe og nyter utsikten gjennom de store vinduene. 

― Vinduskarmene er gjort ekstra brede, og guttene står ofte i den brede karmen og ser ut på lastebilene som kjører rundt i området, mens Morten og jeg står ved kjøkkenøya og lager mat. Kjøkkenet har blitt husets viktigste rom, og det er her hele familien samles, sier Trine mens hun smiler til Morten som sitter med den yngste sønnen, Mikkel, i fanget.

Tanker i byggerot

Det har vært en lang prosess å få kjøkkenet akkurat slik som vi ønsket. Når man står midt opp i alt byggerotet med rå vegger og betonggulv, kan det være vanskelig å forholde seg til det ferdige resultatet. Da er det vanskelig å forestille seg hvordan det vil ende med å se ut.

Vil fargen på kjøkkenøya fungere sammen med flisene i gulvet? Er den hvite benkeplaten fremdeles det rette valget? Vil kjøkkenøya ta for stor plass? Dette var bare noen av tankene som surret rundt i hodet til Trine og Morten.

― Spesielt plasseringen og størrelsen på kjøkkenøya, var vanskelig. Vi hadde helt enkelt ingen romfølelse, for huset var jo ikke ferdig og vi skulle ta en masse valg før vi overhodet hadde noen vegger. Det er en stor utfordring ved å bygge nytt. Ingenting er oppført og rammene finnes ikke, sier Trine og forsetter.

― Kjøkkenet er et veldig viktig rom, som må fungere godt i hverdagen, og det gjorde valgene litt vanskeligere enn hvis det hadde vært et eksisterende hus hvor rammene allerede var på plass, forklarer hun.

Hele husprosjektet, men spesielt kjøkkenprosjektet, var utfordrende til tross for at paret har vært gjennom den samme prosess en gang tidligere. Familiens tidligere hus var også et nybygg, men etterhvert som familien vokste, fikk de andre og nye behov.

― Vi hadde jo prøvd å bygge nytt en gang før, men nå var våre egne og familiens behov helt annerledes. Jeg synes det var like nervepirrende denne gangen som første gang. Men det handler om å holde hodet kaldt, stole på magefølelsen og ta til seg rådene fra fagfolkene, sier Trine og Morten, som helt fra begynnelsen var sikre på at de skulle ha en kjøkkenøy.

Selv om det var vanskelig å plasseres den og de var usikre på om den skulle ta for stor plass, holdt de fast på den første tanken – og det er de glade for i dag.

― Utformingen av kjøkkenet var viktig for oss. Vi ønsket ikke et helt klassisk, hvitt kjøkken, men ville gjerne har litt mer uttrykk. Derfor valgte vi blant annet den brune nyansen på kjøkkenøya og en svart vask som bryter mot de rene, hvite linjene. Men når det er sagt, gjorde vi også noen praktiske valg, slik at hverdagen skulle bli enklere. Blant annet var valget av kjøkkenkran viktig, forteller Trine. 

  Vi bruker Quooker-kranen til å skålde skjærefjølene, lage te og tappe kokende vann til presskanna når vi skal ha kaffe. Den er ekstremt praktisk når man har en baby og matlagingen skal gå fort. Hvis det haster litt med å få potetene til å koke, så er det jo smart at man kan kickstarte prosessen med å helle kokende vann i gryta, rett fra Quooker-kranen.

Med småbarn i huset må tingene ofte gjøres raskt. Fem tips til et enklere foreldreliv.

Kranen er en av yndlingsdetaljene på kjøkkenet, og både Morten og Trine er glade for at de prioriterte den. Alt i alt har drømmekjøkkenet kostet ca.125 000,-  men til gjengjeld har de fått et lyst, romslig og ikke minst hyggelig kjøkken hvor hele familien kan samles.