Etter tre kjøkkenkjøp på seks år: Ditte og Kasper har lært seg å stå på sitt

Det er ikke mye som overrasker Ditte og Kasper Elleriis i den krevende prosessen det kan være å få nytt kjøkken. Men, overraskelsen kom i 12. time da det perfekte kjøkkenet holdt på å få en ripe i lakken.

― Jeg synes det er en morsom historie, sier Kasper Elleriis med dårlig skjult ironi. Han og Ditte er innehaverne av et flott grepsfritt kjøkken med fingertappede skuffer i eik, messing og matt sort laminat, mot en grønnsparklet vegg.

I følge paret er kjøkkenet det viktigste rommet i hjemmet, så da de overtok huset i Birkerød i Danmark, skulle det ikke spares på noe. Men, en liten detalj holdt på å ødelegge gleden. I dag er det lett å le av den litt for morsomme historien som startet da montøren kom for å installere det integrerte kjøleskapet.

Kjøleskapet passet ikke. For velger man et kjøkken uten grep, som det til Ditte og Kasper, må man ha en motor for å åpne kjøleskapsdøren. Men kjøkkenselgeren hadde ikke tatt høyde for målene til skapet det skulle plasseres i. Ditte ringte til selgeren, som foreslo at man freste et grep i kjøleskapsdøren eller plasserte motoren i skapet under kjøleskapet.

Viljen til å stå på sitt

― Man kan jo ikke frese et grep i en døren i et ellers grepsfritt kjøkken, sier Ditte. Vi ønsket oss et kjøkken helt uten grep, og så skulle vi ha et på kjøleskapsdøren? Eller med en motor i skapet under og sammenhengende dører, slik at døren under også åpnet seg når vi skulle åpne kjøleskapet? Jeg svarte selvfølgelig at: ― Når jeg åpner skapet under, åpner kjøleskapet seg også! Når jeg skal ha mel, så åpner kjøleskapet seg! Det skulle tatt seg ut i et så dyrt kjøkken! Først sa jeg at, ja vel, det skal vel være slik, da. Så ringte jeg til Kasper som nærmest ropte: ― Er du gal?! Det er ikke dette vi betaler så mye for. Kasper hadde selvsagt rett, så jeg ringte kjøkkenkonsulenten igjen. Han var svært motvillig, så jeg skjelte ham ut.

I dag er Ditte glad for at hun sto på kravene overfor kjøkkenkonsulenten. Kompromisset ble et annet kjøleskap og differansen ble betalt av kjøkkenleverandøren.

―  Egentlig handler det om å finne en kjøkkenkonsulent som man får god kjemi med, for det er en ganske intens prosess. Denne gangen stemte den ikke, men jeg elsker kjøkkenet mitt, sier Ditte.

Her gir vi deg tips og råd om hvordan du bør forberede deg til det første møtet med kjøkkenkonsulenten.

Og heldigvis har det ikke ødelagt gleden, selv når man bare har fem uker på seg for å gjøre alt klart til et nytt kjøkken. For selv om prosessen kan være vanskelig, er den også morsom og inspirerende når man gleder seg til å realisere kjøkkendrømmen, som hos Ditte og Kasper. Det er ikke mindre enn tredje gang på seks år at paret har kastet seg ut i et nytt kjøkkenprosjekt.

― Kjøkkenet er så viktig for oss, for det er her vi lager mat og oppholder oss som familie og når vi har gjester.  Derfor ville vi også ha en kjøkkenøy. En kjøkkenøy åpner opp rommet og gjør det mer imøtekommende, sier Kasper.

Drømmer koster

Faktisk gikk Ditte og Kasper i gang med planleggingen av kjøkkenet før de hadde fått nøklene til huset.

― Vi tok kontakt med den kjøkkenbutikken som vi hadde brukt tidligere og var svært fornøyd med, og vi viste dem bildene fra prospektet, sier Ditte.

Paret hadde ikke et fast budsjett, men en tenkt grense på 100 000,- Så da drømmekjøkkenet kom opp i 156 000,-  måtte det forhandlinger til.

Når du planlegger nytt kjøkken, er det viktig at du vet hvor den økonomiske smertegrensen går. Her får du hjelp med å sette opp budsjettet.

― Vi tok tak i hver minste detalj. Helt ned i avdelingen for småting. Vi fjernet blant annet en søppelbøtte til 105,- sier Ditte.

Kasper nikker og sier at mange av detaljene falt på plass butikken:

―  Vi kom med en visjon om at det skulle være sort med elementer i eik og messing.  Alt det andre – motoren i kjøleskapet og at det skulle være grepsfritt, var noe vi kom frem til i butikken.

Blærete kjøkkendesign

Ideen til et grepsfritt kjøkken kom da Kasper lente seg mot en kjøleskapsdør med motor. Motoren gjør at skapdøren automatisk åpner og lukker seg med et lett trykk.

―  Det var skikkelig blærete, og jeg var solgt på stedet!

Men paret stoppet der. For motoren til kjøleskapet kostet 3 000,- og det var ikke penger til at alle kjøkkendørene skulle ha motor. For nå var den endelige smertegrensen nådd. Prisen for drømmekjøkkenet landet på 102 000,- med fem ukers leveringstid.

―  Vi så på hverandre og tenkte det samme: Dette klarer vi! Og så gikk vi i gang, sier Kasper som hver dag etter jobb meldte seg hos arbeidslaget som bestod av Ditte og sønnen Abel på 3 år.

Familien hamrer og sager

― Selvsagt var det tungt, men det var også hyggelig. Vi spiste brødskiver på gulvet når vi hadde pause, forteller Ditte. Hun driver sitt eget firma By Lille Vilde, og var den som hadde mest tid til kjøkkenprosjektet.

― Det skulle legges nytt gulv, bygges en sokkel, trekkes strømkabler, fjernes tapet og veggene skulle pusses og males. Det var en del å gå i gang med, sier Ditte som blant annet har bygget sokkelen og brukt mange timer på å finne de beste løsningene.  Også detaljene.

― Jeg synes det var tullete å bruke så mye penger på en ny messing-Quooker og så ha en stålfarget bunnpropp i en sort vask.  Så jeg ville ha en kurv-ventil i messing. Men det var bare ikke å oppdrive, forteller hun.

Messing er virkelig blitt en hot trend i boliger. Derfor bør du også lese artikkelen vår om hvordan du henger deg på messingbølgen.

Lekkert og irriterende

Men Ditte fant en lite firma på Sjælland som hadde kurv-ventiler i messing.  For design er svært viktig for Ditte og Kasper.

― Vi har fulgt smaken vår 100%, og vi mener jo at vi har god smak, ler Ditte.

Men hun innrømmer gjerne at selv om noe ser helt rått ut, er det ikke sikkert at det fungerer like godt i praksis. 

―  Jeg kommer aldri til å velge et matt sort kjøkken igjen. Jeg synes det er dødstøft, men man finner fort ut at det er vanskelig å holde pent. Det får flekker. Alt synes på det, sier Ditte.

Mange faller for et kjøkken uten håndtak, selv om det er upraktisk.  Designet uten håndtak er bare en av mange fallgruver med kjøkkenkjøpet. Finn ut hvilke feil du må unngå.

Og så er det kjøkkenskapene uten grep. De fungerer annerledes på en travel mandag når man skal lage bolognese.

― Når jeg er på kjøkkenet, tar det ikke lang tid før alle dørene står på vidt gap, sier Kasper om touch-dørene som åpnes ved at man trykker på dem. Derfor åpner dørene seg også når man kommer borti dem med et kne eller hofte.

Kasper har også lagt merke til at stekeovnen er en hissig sak.

― Når man sitter i sofaen i det åpne rommet, ser man rett inn mot lyset i ovnen, og der er virkelig turboen på. Jeg er også litt overrasket over at induksjonen bråker.

Elsker kjøkkenet likevel

Irritasjonsmomentene blir forklart med et smil om munnen.  For kjøkkenet er også blitt som de hadde forestilt seg.

― Vi kan gjerne nevne alle disse tingene som kan være irriterende, men det er ikke noe som plager meg i hverdagen.  Det er mer som en erfaring, sier Ditte, og Kasper legger til:

― Vi er utrolig stolte over hva vi har fått til med så mye egeninnsats, og lagt ned så mye tid og krefter i å finne de aller best egnede materialene.

Her finner du tips og råd om hvordan du, som Ditte og Kasper, gjør-det-selv når du skal bygge kjøkken.

Drømmekjøkkenets tre største kompromisser

  • At kjøleskapet ikke passet til skapet var en stor overraskelse og førte til et kompromiss: ― Vi har fått et mindre kjøleskap, og selv om det passer i skapet, så fyller det ikke hele rommet, og det er dårlig utnyttet plass i et relativt lite kjøkken.
  • Selv om vi valgte en dyr induksjonstopp, bråker kjølemotorene ganske mye.
  • Fryseren står i vaskerommet for å få nok skapplass, for vi er ikke så glade i overskap.

Det vi liker best

  • Quooker-kranen. En ekstremt luksuriøs dings som vi bruker til alt fra desinfisering og matlaging til kaffebrygging i kolbe.
  • Materialvalgene. Det sorte og matte, messing og eik. Vi er svært fornøyd med stilen, selv om sort er vanskelig å holde rent.
  • Den grønne fargen på veggene står veldig godt til kjøkkenet.