Designelskernes IKEA-hackede luksuskjøkken
Godt og gjennomført design er avgjørende i Anne Vagner og Flemming Bitsch Jensens nye kjøkken, som kunne vært tatt ut fra en eksklusiv boligreportasje. Sunn fornuft og gjenbruk, tilsatt en stor mengde hardt arbeid har vært viktige ingredienser for Anne og Flemming på veien til deres drømmekjøkken, hvor innredningen i skuffer og skap er fra IKEA.
Når mørket senker seg om kveldene, er det nesten som å være i en hule på parets minimalistiske svarte kjøkken, et rom i en 265 kvadratmeter stor villa. Tidligere har kjøkkenet vært rommet alt fra herreværelse til 70-tallskjøkken med orangeri, til i dag hvor det er innredet med et eksklusivt og moderne kjøkken med stilfulle messingdetaljer og hvitevarer fra tyske Gaggenau.
― Vi gikk all-in, sier Anne mens hun tapper kokende vann fra Quooker-kranen. Den er i messing, og det er helt bevisst at de ikke pusser den. Paret liker godt, når tingene får litt patina.
― Det er akkurat som med flisene. Flemming ler og avbryter: ― Mine fliser, presiserer han.
Det er tydelig, at paret kjenner hverandre godt, på samme måte som de kjenner enhver vegg som er revet ned, og enhver flate som er blitt malt. Det svarte kjøkkenet er en del av en større renovering, hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene og hvor det fortsatt gjenstår en del arbeid.
Kjøkken som i gamle dager
― Vi skulle flytte sammen, og ville gjerne bygge et nytt hus, men falt pladask for dette huset, sier Anne og begynner på historien om husets forvandling fra gammeldags herskapsleilighet til moderne villa. I huset bor Anne (50) og Flemming (55) sammen med et av sine fire barn.
― Huset var velholdt, men det var ikke up-to-date. Kjøkkenet var et litt upraktisk rom med pipe og det var opprinnelig ikke tiltenkt som kjøkken, forteller Flemming.
Villaen er fra en tid hvor kjøkkenet ofte ble «bortgjemt». Kjøkkenet til Anne og Flemming var opprinnelig plassert innerst huset, i et tilbygg ut mot hagen. De tidligere eierne flyttet kjøkkenet inn i det gamle herreværelset som lå mer sentralt i huset, og bygde samtidig et orangeri i forbindelse med kjøkkenet. Anne og Flemming valgte å fjerne orangeriet og etablerte i stedet en veranda de hadde sett på gamle bilder av huset.
Tid og penger
Siden Anne og Flemming kjøpte huset vinteren 2015, har de brukt all ledig tid på oppussing. Når de ikke har vært på jobb i reklamebyrået Wonderfuel, som de eier og driver sammen, har de revet vegger, fjernet gamle gulv, lagt nytt gulv med gulvvarme, sparklet vegger, pusset dører og lister, og malt utallig strøk med maling.
― Det har vært hardt arbeid, men samtidig en overraskende prosess. Da grunnarbeidet var overstått, gikk for eksempel selve monteringen av kjøkkenet ganske fort. Snekkeren brukte kun et par dager på å få det på plass, sier Anne som har dokumentert hele prosessen på en blog. Flemming har stått for grovarbeidet og Anne har hatt ansvar for detaljene. Paret elsker å omgi seg med godt design og gode materialer, og definerer seg som ekte gjør-det-selv-mennesker.
― Jeg tør ikke tenke på hvor dyrt det ville blitt hvis vi ikke hadde gjort det meste av arbeidet selv.
Så langt har totalrenoveringen en pris rundt 2 million kroner, hvor 300.000 har gått til oppussingen av kjøkkenet. En pris de hadde forventet og budsjettert med. Tidsmessig har de brukt to-tre måneder på bare kjøkkenet.
Kjøkkenplanlegging i byggestøv
― I første omgang handlet det om å gjøre kjøkkenet til et ordentlig sted å lage mat og ha det hyggelig, sier Flemming.
― Det var en lang prosess og en periode hvor huset så ut som en byggeplass, smiler Anne.
Planleggingen og diskusjonene om hvordan kjøkkenet skulle se ut, foregikk med støv i nesen og murklosser på gulvet, og startet et helt annet sted enn der det endte.
― Huset er i klassisk stil, og vi vurderte det samme uttrykket på kjøkkenet. Men vi vendte hele tiden tilbake til den minimalistiske og moderne kjøkkenløsningen. Vi følte at det var mer funksjonelt. Og vi ville helst ikke at huset skulle se ut som et museum, noe som fort kan skje hvis man velger et gammeldags kjøkken med sprossede glassdører og gullhåndtak. Da blir man jo også nødt til å gjennomføre den stilen i resten av huset, forteller Flemming og fortsetter:
― Vi ville gjerne kombinere den gamle stilen med noe moderne, så derfor valgte vi å bryte stilen på kjøkkenet.
Gjenbruk som prinsipp
― Det er 100 år gamle fliser, som vi har tatt fra husets gamle baderom og selv montert på kjøkkenet, forteller Flemming.
― Først skulle de renses. Det gjorde jeg selv. Hundrevis av fliser. Men vi synes de er utrolig fine, sier Anne og forteller at gjenbruk har vært viktig for dem.
Her kan du få inspirasjon til kjøkkenflisene. Les om farger, mønster og mye mer.
― Det vi ikke kunne bruke, har vi solgt på nettet. Gamle dører og vinduer. De gamle kjøkkenskapene i mahogni endte opp i en husbåt.
Det er også eget design på kjøkkenet. Kjøkkenviften er Flemmings verk og kledd med messing, slik at den matcher Quooker-kranen og lampen over kjøkkenøyen.
― Jeg kjøpte en helt vanlig kjøkkenvifte for innbygging og fikk hjelp til å lage messingkassen basert på egne tegninger, sier Flemming.
Husets hjerte
Anne nikker og forteller at det viktigste er at kjøkkenet har blitt et midtpunkt i huset.
― Det innfrir våre behov og forventninger om at det skal være et godt sted å lage mat og samle gjester. Gjestene våre elsker å henge på kjøkkenet. Vi bruker nesten ikke spisestuen. Selv om design spiller en stor rolle, skal det også være praktisk og hyggelig. Da vi valgte lamper var det derfor viktig at de kunne dimmes. Når det er mørkt om kveldene er det så koselig å sitte på det «svarte kjøkkenet» og når barna er hjemme på besøk, elsker de å slenge seg ned på benken i karnappen, sier Anne.
Eksklusivt utenpå og billig inni
Paret lagde tegninger av kjøkkenet og besøkte et par forskjellige kjøkkenleverandører, men valgte en løsning fra danske &Shufl, som har spesialisert seg på å pimpe IKEAs masseproduksjoner med eksklusivt frontdesign.
― Det var ikke avgjørende at det var IKEA på innsiden, selv om vi synes det var en god idé. Det avgjørende var måten &Shufl presenterte sine kjøkken på. Det var inspirerende å se kontrastene med kasseaktige, superminimalistiske kjøkken, presentert i deres herskapelige showroom, noe som minnet om vårt hus. Det eneste jeg var i tvil om var fargen, men Flemming hadde et klart bilde av et svart kjøkken, og i dag elsker jeg det, sier Anne.
Materialet er linoleum, og håndtakene er integrert i elementene, som hovedsaklig består av skuffer. Kjøkkenøyen har en benkeplate i granitt, og gjennomgående finner man mange lekre detaljer. Blant annet Flemmings fliser.
Innredningen er et kompromiss
Det er ingenting på Anne og Flemmings kjøkken som de ikke har bestemt selv.
― &Shufl prøvde å utfordre oss med andre løsninger. De foreslo for eksempel å flytte vasken over i karnappen i stedet for å sette inn en benk vi ønsket oss. Vårt bilde av kjøkkenet har vært ganske tydelig for oss , forteller Anne.
Underveis har paret allikevel måtte inngå et par kompromiss med seg selv. ― På grunn av rommets opprinnelige løsning, som jo ikke var ment til kjøkken, og vårt ønske om en kjøkkenøy, så har vi ikke kunnet få vask, ovn/kokeplate og kjøleskap i den optimale «arbeidstrekanten». Vi løper en del rundt kjøkkenøyen, sier Flemming.
Drømmekjøkkenets tre største kompromisser
- Rommets dimensjoner begrenset kjøkkenelementenes plasseringsmuligheter.
- Vask, ovn/kokeplate og kjøleskap er ikke optimalt plassert i forhold til hverandre.
- Området ved kokeplatene og kjøkkenøyen er blitt litt for smalt.
Dette er vi mest fornøyd med
- ― Hvitevarene, de var dyre, men fungerer optimalt, og det er en glede i hverdagen.
- Quooker-kranen, vi bruker den hele tiden.
- Vinkjøleskapet, vi elsker vin, og vin skal ha riktig temperatur for å smake godt.
Anne Vagner (50)