På bar bakke? Få fem arkitekttips til kjøkkeninnredningen

Hvis innredningen av nytt kjøkken gir deg hodebry, er det ikke så rart. Kjøkken kan være vanskelig å innrede, men ta det helt med ro, for her kommer interiøreksperten deg til unnsetning.

Her deler interiørarkitekt og forfatter Susanne Magelund med seg av sin erfaring og presenterer sine beste innredningstips til kjøkkenet.

― Funksjonene på kjøkkenet gjør det til en utfordring å innrede. Når de faste installasjonene er på plass, kan du ikke bare flytte rundt som du kan med sofaen i stua, poengterer Susanne Magelund.

― Derfor er det arbeidsgangen som avgjør mye av innredningen på kjøkkenet. Fokuser på det praktiske først, og la være med å falle for nye, smarte påfunn. Da skal det nok gå, sier Susanne Magelund.

― Tenk fremover. Selvfølgelig må du ta utgangspunkt i hvilket behov du har, men glem ikke av behovene kan forandre seg.

Susanne Magelunds 5 tips til innredning av et nytt kjøkken

1. Komfyr, kjøleskap og vask utgjør de viktigste elementene, så begynn å plassere dem. Optimalt sett skal de tre elementene plasseres slik at du kan tegne en trekant mellom dem, der hvert hjørne av trekanten har en avstand på 1,5 steg. Det gir albuerom uten at det blir for store avstander mellom arbeidsstasjonene. Det er viktig å få dette på plass først, for det er her du bruker det meste av tiden på kjøkkenet.

Du kan lese mye mer om kjøkkenets arbeidstrekant og funksjonell innredning av kjøkkenet i vår store guide om kjøkkenløsninger.

2. Tenk nytt. Visk tavlen ren. Ikke kopier det gamle kjøkkenet som du har nå. Det kan føles trygt å ta utgangspunkt i det du kjenner, men prøv heller å se nye muligheter. Skal vinduet byttes ut med en hagedør, skal komfyren flyttes eller skal døren fjernes? Vær litt modig og se innredningen av det nye kjøkkenet som en mulighet til å være kreativ.

3. Tenk praktisk, både når det gjelder materialer og innredning. Stekefett, tomatsaus, rødbeter, varme gryter og skarpe kniver – kjøkkenet skal kunne tåle det meste, og det skal kunne gjøres ordentlig rent. Se opp for dype riller og veldig rustikke overflater. Innredningsmessig kan det være flott med plass til lekselesing ved kjøkkenøya, men skolebøker og fettsprut fra steikepanna er en dårlig match. Ta høyde for at de aktivitetene som du har plass til på kjøkkenet skal passe sammen.


 


4. Det skal være lys nok der hvor du skal arbeide. Sørg for at lyskilden sitter rett over bordet og foran deg, slik at du ikke skygger for deg selv. Vær også oppmerksom på lysinnfall fra vinduer. Glatte, blanke og hvite overflater reflekterer dagslyset på en måte som kan sjenere deg når du jobber. Det kan også bli for mye lys, så velg lyskilder med omhu. Unngå alltid lysstoffrør i taket siden de gir et dårlig lys.

5. Tenk fremover. Selvfølgelig må du ta utgangspunkt i hvilket behov du har, men glem ikke at behovene kan forandre seg. En kjøkkenbenk i barnehøyde er kanskje fantastisk akkurat nå, men hva gjør dere når ungene har vokset seg større? Vil dere f.eks. ha en pizzaovn en gang i fremtiden, så gjør plass til den allerede nå.