Mannen og minuttsuppen

Det hele startet med ønsket om å tilberede suppe på ett minutt, men historien handler faktisk mer om en mann. En mann som hadde langt større drømmer enn pulversuppe. Navnet hans var Henri Peteri.

― Jeg ser for meg at det står mange laboranter med hvite frakker rundt et bord. De har helt kokende vann over pulver og tenkt at dette skulle bli til suppe på bare et øyeblikk. Det skapte sikkert begeistring, sier René Steenbuch, medeier i Quooker Skandinavien.

Året er 1970. Den nederlandske ingeniøren Henri Peteri jobber som utviklingsdirektør for en stor internasjonal matprodusent. Bedriftens nyeste oppfinnelse er suppe på minuttet, med den nærmest magiske transformasjonen fra pulver til suppe.

Likevel er det noe som plager Henri Peteri. Det tar fem sekunder fra det kokende vannet helles over pulveret, til suppen er klar, men det å koke opp vannet går sakte og er tungvint. Hvis det faktisk skal være en suppe på minuttet, må det finnes en bedre og raskere tilgang på kokende vann, tenker den nederlandske fysikeren. Ideen brenner seg fast, og Henri Peteri sier opp jobben som utviklingsdirektør. Dette blir begynnelsen på Quooker - den kokende vannkran.

Folk tror ofte,at Quookerer noe nytt og moderne, som kom fra Kina eller Korea for få år tilbake, men faktisk har Quooker mer enn 50 år på baken.

― Folk tror ofte at Quooker er noe nytt og moderne, som kom fra Kina eller Korea for få år tilbake, men faktisk har Quooker mer enn 50 år på baken, sier René Steenbuch.

Fra 1970 og frem til 1985 tilbringer Henri Peteri det meste av tiden sin i kjelleren og jobber med prosjektet. Tekniske utfordringer fører til at den kokende vannkranen kun fortsatt er en prototype, men Henri Peteri er likevel optimistisk. Venner og familie har testet den kokende vannkranen, og elsker den. Henri Peteri vet at han har noe spesielt, men virkeligheten trekker han stadig ned på jorden igjen.

― På dette tidspunktet har han belånt huset til langt over pipa ca. syv ganger, og han begynner å gå tom for penger, forteller René Steenbuch.

I 1986 blir Henri Peteris sønn, Niels Peteri med på prosjektet og med hans hjelp blir ideen for alvor til et produkt. Quooker ser dagens lys, og Niels Peteri utvikler flere av de første Quooker-kranene på 90-tallet. Niels Peteri får hjelp av broren Walter Peteri, som tar seg av den kommersielle delen av driften.

På tross av gjennombruddet møter Peteri-familien på harde tider med underskudd. Først rundt 2000 snur vinden, og Quooker høster for første gang av fruktene av mange års hardt arbeid. Nå er mange av problemene overstått og det verste er forbi. Tiden går sin gang og i 2007 dør oppfinneren Henri Peteri. Historien om denne mannen slutter derfor her, men hans minne og innovasjon lever videre i Quooker og gjennom hans tre sønner, som i dag driver virksomheten videre fra adressen i Ridderkerk i Nederland.