Sikkerhet

Er det ikke farlig med kokende vann i kranen?

Hvert år skjer det flere tusen skoldingsulykker med bl.a. vannkokere som velter, og mange av ulykkene involverer dessverre små barn. Med Quooker øker du sikkerheten i kjøkkenet. Quooker-kranen er fastmontert på benkeplaten, den er barnesikret med en trykk- og vri-mekanisme og tuten er isolert. I tillegg kommer ikke vannet ut i en massiv stråle, men i en lett stråle blandet med luft. Det minsker risikoen for skolding ytterligere ettersom du rekker å fjerne hånden før du brenner deg.

Se mer i videoen eller les mer om sikkerhet her.

Hvor trygg er Quooker-kranen?

En Quooker er veldig trygg sammenlignet med f.eks. en vannkoker som står på kjøkkenbordet. Den er fastmontert i vasken eller på benkeplaten, så i motsetning til vannkokeren kan kranen ikke velte. Alle Quooker-kranene er utstyrt med en barnesikret trykk og drei funksjon, så det kokende vannet ikke kan slås på ved en feiltakelse. I tillegg er kranene utstyrt med en dobbeltvegget tut slik at den ikke blir for varm på utsiden. Vannstrålen inneholder mye luft, og er derfor ikke massiv. Det betyr at du faktisk kan streife vannet uten å brenne deg. Risikoen for skålding er minimal.

Se videoen eller les mer om sikkerhet her.

Er funksjonen med det kokende vann barnesikret?

Ja, kranen er sikret mot små barnefingre og det er heller ikke mulig å åpne for det kokende vannet ved en feil. Det kokende vannet åpnes ved hjelp av et trykk-og-vri grep på kranen. Grepet skal trykkes ned to ganger og deretter dreies mot klokka i en rask koordinert bevegelse.

Med små barn i hus er en Quooker-kran en tryggere løsning enn f.eks en vannkoker som kan velte og gi store forbrenninger hvis barnet tar fatt i ledningen. En Quooker-kran kan ikke velte og det skal en bestemt og koordinert bevegelse til for å kunne åpne for det kokende vannet.

Kommer det virkelig 100-grader varmt vann ut av kranen?

Ja, vannet er ikke bare veldig varmt, men 100 °C kokende når det kommer ut av kranen. Beholderen med kokende vann er under trykk, noe som gjør at vannet oppnår en temperatur på 108 °C og sørger for at vannet er kokende når det kommer ut.

Du kan derfor være helt sikker på at eventuelle bakterier i vannet er døde. Reglen om at man ikke må bruke varmt vann fra kranen til matlaging gjelder derfor ikke for det kokende vann fra en Quooker.

Kan man tappe kokende vann når Flex-uttrekksslangen er ute?

Nei, en sikkerhetsfunksjon ved Flex-kranen er at det kokende vannet stopper når man trekker i uttrekksslangen. Man kan heller ikke åpne for det kokende vannet hvis slangen er trukket ut. Det er derfor ingen fare for at man plutselig står med en meget varm uttrekksslange. Det kokende vannet kan kun aktiveres når uttrekksslangen er helt oppe og vannstrålen sendes loddret ned. Man kan derfor kun få varmt og kaldt vann fra uttrekksslangen.

Hva med bakterier i beholderen?

Nei. Av og til må vannverket be kundene om å koke drikkevannet før bruk fordi det for eksempel er funnet kolibakterier (tarmbakterier) eller lignende forurensing i vannet. Ofte blir man anbefalt å koke vannet i minst to minutter før bruk for å få et bakteriefritt drikkevann. Det trenger du ikke å gjøre med det kokende vannet fra din Quooker, fordi vannet allerede har vært kokt tilstrekkelig.

Er ekstra koking nødvendig hvis vannverket advarer om bakterier?

Nei. Det kokende vannet i Quooker-beholderen oppbevares under trykk på 108 grader. Ved denne temperaturen dør de bakteriene som kommer inn med det kalde vannet fra vannverket. Før det kokende vannet forlater beholderen, presses det dessuten gjennom et aktivt kullfilter som renser vannet for smaksstoffer, jordmineraler, partikler med mer. Du får derfor veldig rent vann ut av din kokende vannkran.

Noen vannverk anbefaler ikke kokende vannkraner som vern mot bakterier. Det skyldes bl.a. at noen kokende vannkraner fra andre produsenter ikke leverer vann som har oppnådd tilstrekkelig høy temperatur. Med en Quooker er det helt trygt å bruke kokt vann fra kranen, fordi vannet oppbevares på 108 °C.